Cateva mii de cetateni maghiari au protestat duminica impotriva premierului Victor Orban, acestia acuzand guvernul actual de coruptie si de incheierea unui pact nuclear secret cu Rusia, noteaza Reuters. Protestul a fost organizat de cateva organizatii neguvernamentale si de partidele de stanga cu ocazia zilei de 15 martie, aniversarea Revolutiei de la 1848 si una din cele trei zile nationale ale tarii vecine.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Grupurile care au organizat manifestatiile de protest prin intermediul Facebook cer un referendum pentru oprirea coruptiei, mai multa transparenta in investitiile publice si prezentarea publica a detaliilor intelegerii nucleare de 10 miliarde de euro facuta de guvernul de la Budapesta cu Rusia. Protestatarii s-au adunat in fata garii Keleti dar au si marsaluit prin Budapesta scandand impotriva guvernului Orban si a partidului sau Fidesz.

Primul ministru ungar onorase si el duminica dimineata ziua de 15 martie cu un discurs tinut in fata Muzeului National, la o manifestare la care teoretic se putea veni doar cu invitatie. Totusi, scrie publicatia Budapest Beacon, premierul a fost contestat si acolo de un grup restrans ce a incercat sa-i intrerupa discursul. Protestatarii au fost inconjurati de politie dar au fost lasati sa plece la finalul discursului lui Orban, nu inainte de a face schimb de lozinci cu suporterii sefului executivului ungar.

Partidul Fidesz este inca cea mai populara formatiune politica printre unguri, dar in ultima perioada a pierdut din sustinere, luna trecuta ramanand si fara majoritatea de doua treimi din parlamentul de la Budapesta.