Julian Assange a acceptat o solicitare a procurorilor suedezi de a-l interoga la Londra cu privire la acuzatiile de agresiune sexuala, a anuntat un avocat al fondatorului site-ului WikiLeaks. Assange este refugiat in sediul Ambasadei Ecuadorului din capitala Marii Britanii de peste trei ani, de teama ca ar putea fi extradat catre Statele Unite. In aceasta perioada el i-a invitat in patru randuri pe procurorii suedezi sa-l interogheze in sediul misiunii eucuadoriene, relateaza Euronews, citat de Mediafax.

Foto:

Avocatul sau Per Samuelson a apreciat ca aceasta schimbare radicala de pozitie a autoritatilor suedeze reprezinta o "mica victorie", intrebandu-se de ce au asteptat atat de mult timp.

"Important este ca, din toamna lui 2010 si pana acum, procurorul n-a facut nimic, timp de patru ani. Acest lucru este o incalcare clara a legii suedeze. Acest lucru l-a afectat extrem de grav pe domnul Assange, le-a afectat totodata pe ambele femei, al caror caz nu a fost judecat in aceasta perioada de patru ani, si afecteaza justitia, pentru ca martorii uita, timpul trece, iar situatia pare mai rea in prezent decat era in 2010", a subliniat Samuelson.

Aceasta schimbare de strategie apare in contextul in care acuzatiile formulate impotriva lui Assange risca sa fie prescrise in august, potrivit legislatiei suedeze.

Australianul a cerut azil in sediul Ambasadei Ecuadorului, temandu-se ca Marea Britanie l-ar fi putut extrada in Suedia pentru a fi interogat in legatura cu agresiunea sexuala, si ca ar fi putut sa fie trimis ulterior in Statele Unite, pentru a fi judecat in cadrul celei mai mari scurgeri de informatii secrete din istoria americana.

WikiLeaks se afla la originea difuzarii in 2010 a aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice si 500.000 de rapoarte militare clasate "secret al Apararii".