"Cum vine primavara si iese soarele, cand aerul miroase a primavara, pe unii oameni ii loveste criza... Unii au halucinatii legate de disolutia guvernului, altii nu-l vad pe Putin la televizor timp de cateva zile". Asa descrie purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, citat de televiziunea de propaganda a Kremlinului, RT, isteria care persista in presa rusa si internationala dupa ce presedintele a disparut, de multe zile, de pe scena publica.Dar, daca la Kremlin astfel de reactii sunt "halucinatii", iar in retelele sociale domina bascalia, povestea a starnit si analize serioase, dar si conspiratii sprijinite de personalitati influente.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vineri, Kremlinul a dat publicitatii imagini de la o intalnire avuta de Putin cu seful Curtii Supreme de la Moscova, Viaceslav Lebedev, anuntand totodata ca Putin se va intalni, luni, cu presedintele kirgiz, la Sankt Petersburg, intalnire ce presupune si aparitia lui in public, nu doar in inregistrari si fotografii.

Pana atunci, insa, valul de bascalie legat de presupusa "moarte a lui Putin" sau de bolile imbatabilului lider rus face, incet-incet, loc unor analize care privesc, si la propriu, si la figurat, dincolo de realitatea imediata si de exemplele de "presedinte disparut temporar" oferite in trecut de Boris Eltin sau, in cateva momente de criza, de insusi Putin.

  • Joi si vineri, pe Internet se raspandeste rapid o teorie a conspiratiei alimentata de un fost consilier economic al lui Putin, Andrei Ilarionov, mai recent analist la reputatul centru american de cercetare politica Institutul Cato. Intr-un articol publicat pe blogul propriu si citat de diverse surse online, acesta sugereaza ideea ca n-ar fi exclusa o incercare de inlaturare a lui Putin de la putere, incercare in spatele careia s-ar afla cinci influenti generali rusi. Daca s-ar dovedi reala aceasta teorie, afirma Ilarionov citat de EurasiaNet, "zilele urmatoare ne-am astepta la demisia premierului Dimitri Medvedev si inlocuirea lui cu [fostul ministru al Apararii] Serghei Ivanov".

Presa occidentala incearca, totusi, sa se concentreze pe fapte - putine cate sunt - si incearca sa identifice semnificatia intregului balamuc mediatic produs de "disparitia" presedintelui rus.

  • The Guardian este interesat de felul cum rusii si occidentalii deopotriva incearca, prin glumele de pe Twitter si Facebook, sa-si imagineze o Rusie fara Putin.
  • Un articol Bloomberg, preluat de numeroase publicatii internationale, citeste faptul ca nimeni nu stie, de atatea zile, unde este Putin drept o dovada ca "Rusia a devenit o dictatura: niciun alt tip de stat nu ar fi atat de opac, nu ar avea cetateni atat de preocupati de conducatorul lor".
  • Vox.com apreciaza, intr-o ampla analiza, ca zvonistica ce se face auzita acum "dezvaluie o slabiciune infricosatoare a statului rus". Anume, dovedeste "nervozitatea rusilor cand vine vorba despre ce se poate intampla daca Putin ar deveni, intr-adevar, incapabil sa-si indeplineasca atributiile. Pentru ca intreaga putere este centrata in jurul sau, nu exista un plan de urgenta pentru cazul in care el ar deveni, brusc, incapabil sa conduca. Un sistem de guvernare care depinde de sanatatea unui singur om este foarte fragil, iar acea fragilitate - acea slabiciune - este infricosatoare". Analisti citati de Vox.com apreciaza ca zvonurile "alimenteaza atat dorintele, cat si temerile multor oameni. Unii rusi ar dori sa ramana fara Putin, dar se tem: daca pleaca, ce va urma?" Aceasta, intr-o tara in care nu exista mecanisme de succesiune si de continuitate a guvernarii, in cazul in care liderul ar suferi, de exemplu, de un atac de cord.

Analistii citati de Vox.com arata ca, in Rusia, problema succesiunii reprezinta o slabiciune foarte veche, ce s-a transferat de la imperiul tarist la sovietici, transferurile de putere conducand adesea la instabilitate politica si, uneori, la violenta.

  • Vox.com: Tehnic vorbind, exista un plan de succesiune. daca Putin ar muri brusc sau ar deveni incapabil sa-si exercite mandatul, premierul Dimitri Medvedev i-ar prelua atributiile. Dar intrebarea reala nu este cine va prelua biroul lui Putin, ci cine isi va asuma rolul lui: cine va prelua, intr-adevar, puterea cand el nu va mai fi. Aceasta intrebare ramane fara raspuns"