Parlamentul European a cerut joi o "ancheta internationala independenta" cu privire la asasinarea opozantului rus Boris Nemtov, subliniind ca independenta puterii judiciare "nu este respectata" in Rusia, scrie Agerpres.

Aceasta crima, comisa la 27 februarie "in apropiere de Kremlin, intr-o zona echipata cu camere video si supravegheata de forte politice si de securitate", se numara "printre tot mai numeroasele asasinate politice si morti suspecte nerezolvate, comise in Rusia dupa 1998", au subliniat deputatii europeni intr-o rezolutie.

La o saptamana dupa asasinat, mai multi suspecti au fost arestati in Rusia. Principalul dintre ei, fost politist cecen, isi clameaza nevinovatia, potrivit Comisiei pentru Drepturile Omului din Rusia, care a declarat miercuri ca marturiile sale au fost obtinute sub tortura.

In rezolutia lor, eurodeputatii afirma ca au "luat nota" de aceste arestari, insa critica "esecul sistematic al Moscovei in a respecta statul de drept si a face dreptate cetatenilor".

Estimand ca "situatia privind drepturile omului din Rusia nu a incetat sa se deterioreze" in ultimii ani, Parlamentul European s-a declarat "preocupat de climatul de ura" fata de opozitie, minoritati si tarile vecine, "sub impulsul propagandei de stat si media oficiale".

"Kremlinul cultiva si starneste ura si violentele", si-au exprimat ingrijorarea parlamentarii europeni, in opinia carora "Rusia a imprumutat o voce care nu este a unei democratii sanatoase".

De asemenea, Parlamentul European le-a cerut autoritatilor ruse sa-i "elibereze imediat pe toti prizonierii politici", precum si pe aviatoarea militara ucraineana Nadia Savcenko, tinuta inchisa in Rusia, unde este acuzata de uciderea a doi jurnalisti rusi in estul Ucrainei, in iunie anul trecut.

Nu in ultimul rand, deputatii europeni cer eliberarea imediata si "intoarcerea in perfecta siguranta" in tara sa a politistului estonian Eston Kohver, arestat in septembrie anul trecut in nord-vestul Rusiei, langa frontiera estoniana, si inculpat pentru spionaj. El face obiectul unei "rapiri", prin "incalcarea dreptului international", si este "inchis ilegal", denunta Parlamentul European.