Guvernul suedez de stanga a pus capat marti seara, in numele drepturilor omului, cooperarii militare cu Arabia Saudita, spre nemultumirea regatului, care a reactionat rechemandu-si ambasadorul la Stockholm, scrie AFP.

In numele principiilor, Suedia a anuntat marti ca nu va reinnoi acordul de cooperare semnat in 2005 si care a permis la acea vreme suedezilor de la Saab sa vanda radare Ryadului, partener strategic al Occidentului pentru stabilizarea Orientului Mijlociu.

AFP noteaza insa ca este dificil ca Suedia sa fie urmata in acest gest de alti parteneri occidentali ai Arabiei Saudite, considerata un regim fiabil intr-o regiune foarte tulburata.

Ryad si-a rechemat imediat ambasadorul in timp ce un purtator de cuvant al ministerului saudit de externe a acuzat-o pe ministrul suedez de externe Margot Wallstrom de "ingerinta flagranta in afacerile interne ale regatului".

Aceasta denuntase metode demne de Evul Mediul ale justitiei saudite in cazul bloggerului Raef Badaoui, biciuit pentru insulta adusa islamului.

De notat ca, luni, sauditii au reusit sa impiedice un discurs al ministrului care era prevazut in fata Ligii Arabe la Cairo.