Marturisirile principalului suspect in uciderea opozantului rus Boris Nemtov ar putea sa fi fost obtinute sub tortura, a declarat miercuri, pentru AFP, un membru al Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe langa Kremlin, dupa ce l-a vizitat pe cecen in inchisoare.

"Exista motive sa credem ca Zaur Dadaev a marturisit sub tortura", a declarat Andrei Babuskin, care l-a vizitat marti pe cecen in celula sa din Moscova, impreunta cu un ziarist care este si el membru al Consiliului consultativ.

"Nu putem afirma ca a fost torturat (...), dar am descoperit numeroase rani pe corpul sau", a spus Babuskin, precizand ca este vorba in special de "zgarieturi" de catuse la maini si picioare si rani la degetele de la picioare.

In varsta de circa 30 de ani, Zaur Dadaev, un fost politist al fortelor speciale cecene, le-a spus vizitatorilor ca a petrecut "doua zile incatusat si cu un sac de panza pe cap", dupa arestarea sa, saptamana trecuta, potrivit lui Babuskin.

"Se tipa tot timpul la mine: 'Tu l-ai ucis pe Nemtov?' Am raspuns ca nu", a declarat Dadaev, potrivit lui Andrei Babuskin.

Zaur Dadaev le-a spus celor doi ca, in momentul arestarii sale, era impreuna cu un prieten si fost coleg in Ingusetia, o republica vecina cu Cecenia. Politistii i-au spus ca daca marturiseste, va fi eliberat. "Am acceptat crezand ca astfel voi scapa", a afirmat Dadaev, potrivit lui Babuskin.

Folosirea torturii este frecventa in inchisorile rusesti.

Arestat alaturi de alti patru suspecti, Zaur Dadaev a fost acuzat duminica de uciderea opozantului Boris Nemtov de catre un tribunal din Moscova care a anuntat ca implicarea a fost "confirmata de "marturisirile sale".

Aceste arestari au intervenit la o saptamana dupa uciderea opozantului si fostului vicepremier Boris Nemtov, impuscat cu patru gloante in apropierea Kremlinului in 27 februarie.

Anchetatorii afirmasera atunci ca nu indeparteaza nicio pista, fiind avute in vedere fie implicarea islamistilor fie a nationalistilor rusi nemultumiti de atitudinea opozantului fata de rolul jucat de Rusia in criza ucraineana.