Rusia a anuntat marti ca va pune capat participarii sale la reuniunile ultimei instante care veghea la respectarea Tratatului privind Fortele conventionale in Europa (FCE), in cadrul careia era inca reprezentata, pe fondul tensiunilor persistente cu tarile occidentale, informeaza AFP.

"Federatia Rusa a decis sa-si suspende participarea la reuniunile Grupului consultativ comun incepand din 11 martie 2015", a anuntat un diplomat de rang inalt, Anton Mazur, citat intr-un comunicat difuzat de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

"Astfel, suspendarea participarii la Tratatul FCE anuntata de Rusia in 2007 a devenit deplina", a adaugat Mazur, seful delegatiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militara si controlul armamentelor, care a explicat aceasta decizie in special prin costurile financiare generate, potrivit lui, de prezenta rusa in Grupul consultativ comun.

Rusia, care ramane un stat semnatar al acestui tratat, piatra de temelie a securitatii in materie de arme conventionale in Europa, si-a suspendat in mod unilateral, in decembrie 2007, participarea la Tratatul FCE semnat in 1990, care limita efectivele si echipamentele militare - tancuri, avioane, artilerie - de la Oceanul Atlantic pana la Muntii Ural si prevedea schimburi de informatii si inspectii reciproce.

Moscova a explicat atunci aceasta decizie prin refuzul tarilor occidentale semnatare, incepand cu statele membre NATO, de a ratifica noua versiune a tratatului, adaptat in 1999 la Istanbul, intrucat Rusia nu si-a retras trupele din Georgia si, mai ales, din regiunea Transnistria din Moldova.

Grupul consultativ comun, al carui sediu este la Viena, trateaza chestiuni legate de aplicarea Tratatului FCE.

Belarus va reprezenta de acum incolo Rusia, potrivit comunicatului Ministerului rus al Afacerilor Externe.