Presedintele rus a dezvaluit ca a planuit anexarea Crimeii cu patru zile inainte ca oameni inarmati sa isi faca aparitia in regiune, scrie BBC.

Vladimir PutinFoto: Agerpres / Tanjug

Crimeea a fost anexata formal in 18 martie. Rusia a negat ca a instigat la revolte impotriva Ucrainei, dar, intr-un documentar care urmeaza sa fie publicat in curand, Putin spune ca a ordonat inceperea demersurilor pentru "a aduce Crimeea inapoi la Rusia" dupa o sedinta care a durat o noapte intreaga, in februarie 2014.

Sedinta a fost convocata pentru a planifica salvarea presedintelui destituit al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Afirmatiile apar intr-un promo al unui documentar realizat de televiziunea publica ruseasca si a carui data de difuzare nu a fost confirmata inca.

Putin povesteste despre o sedinta convocata in noaptea de 22 spre 23 februarie la care au mai participat sefii serviciilor secrete si ministrul Apararii.

"Am invitat sefii serviciilor speciale si ministerul Apararii la Kremlin si le-am trasat sarcina de a salva viata presedintelui Ucrainei (Viktor Ianukovici) care ar fi fost pur si simplu lichidat", declara Putin.

"Am terminat la circa 7 dimineata. Cand plecam, le-am spus colegilor: 'Suntem nevoiti sa incepem lucrul pentru a aduce Crimeea inapoi la Rusia'".

Patru zile mai tarziu, barbati inarmati preluau controlul asupra parlamentului si local si a cladirilor guvernamentale din Crimeea, pe care au inaltat steagul Rusiei.

Acestia nu aveau niciun insemn militar si au devenit cunoscuti ca "omuletii verzi".

Un referendum pentru independenta Crimeii a fost organizat in 16 martie iar doua zile mai tarziu Vladimir Putin a semnat legea privind anexarea peninsulei de catre Rusia.

Operatiunea de anexare a Crimeii a fost tinuta secreta o perioada de timp, perioada in care Rusia a negat orice implicare, desi Putin a recunoscut ulterior ca a trimis trupe in peninsula, pentru a proteja "fortele de auto-aparare".

Detaliile legate de modul in care Ianukovici a parasit Ucraina raman neclare si in prezent.

Documentarul, pe care televiziunea ruseasca de stat afirma ca il va difuza in curand, a fost realizat de Andrei Kondrashov, fost ziarist la televiziunea ruseasca de stiri Rossiya-1.