​Confederatia a incasat pentru livrare circa 85 de milioane de euro. Contractul a constat in vanzarea de material textil ultramodern pentru fabricarea plaselor de camuflaj si a unor uniforme de lupta pentru trupele speciale. Departamentul pentru Economie al Elvetiei afirma ca afacerea a fost legala si invoca o clauza de exceptie pentru a se apara.

La prima vedere, totul pare inofensiv: „Tesutura speciala imprimata” a livrat Rusiei o „firma civila de textile” din Elvetia. O investigatie a ziarului elvetianSonntagszeitungarata insa ca acele tesaturi sunt, de fapt, un material de ultima generatie capabil sa absoarba undele radar si pe cele in spectru infrarosu. Ele sunt folosite la fabricarea plaselor de camuflaj sau de uniforme ale trupelor speciale, care sa poata traversa nedetectate frontiere, de pilda.

Cea mai mare afacere militara dintre Elvetia si Rusia a fost aprobata in octombrie 2014, o perioada in care comunitatea internationala interzisese deja exporturi militare catre Moscova din cauza razboiului din Ucraina. Livrarile au avut loc in doua transe: una in octombrie, alta in decembrie 2014. Semnarea tranzactiei intre Berna si Moscova avusese loc anterior impunerii sanctiunilor, ceea ce, afirma guvernul elvetian, face toata afacerea legala.

Tehnic, asa este. Situatia juridica de la momentul semnarii permitea livrarea de tehnica militara catre Rusia. Astazi, asa o tranzactie nu ar mai fi posibila. Ramane intrebarea ce se putea face la momentul livrarii efective. Se putea intrerupe sau anula sau amana? Sigur ca da, exemplul imediat il ofera Franta care tot amana livrarea port-elicopterelor Mistral catre Rusia, desi afacerea a fost semnata cu mult inainte de izbucnirea conflictului din Ucraina.

Ar fi fost nevoie de o decizie politica pentru a respecta, la momentul livrarii, sanctiunile internationale. E surprinzator faptul ca nu a venit, avand in vedere ca Didier Burkhalter, presedintele OSCE este, totusi, si presedintele federal al Elvetiei. Stradaniile sale de mediere intre Kiev si Moscova au fost recunoscute si laudate la nivel international, iar OSCE este un element cheie al procesului de pace in zona.