Fostul contractor american al NSA si CIA Edward Snowden, care a expus public amploarea spionajului american la nivel mondial, a declarat vineri ca vrea sa se intoarca in Elvetia, unde a activat in trecut sub acoperire, relateaza Interfax, citata de Mediafax.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

"Mi-ar placea sa ma intorc in Elvetia. Unele dintre cele mai frumoase amintiri le am din Geneva", a spus Snowden in cadrul unei teleconferinte Moscova-Geneva, dupa vizionarea "CitizenFour", un documentar premiat cu Oscar care prezinta portretul fostului analist al NSA si CIA.

Spionul american a apreciat ca Elvetia, datorita neutralitatii sale, ar fi o tara potrivita pentru un refugiat politic.

El a precizat ca a apelat la 21 de tari, majoritatea din Europa Centrala si de Vest, pentru a cere azil politic, dupa ce Statele Unite i-au anulat pasaportul.

"Din pacate, nicio tara nu a spus da", a afirmat Snodwen, considerand ca a fost refuzat in urma unor "interventii politice" ale presedintelui american Barack Obama.

Edward Snowden a lucrat pentru misiunea americana la Geneva in perioada martie 2007-februarie 2009.

Snowden, un fost analist de sistem la Agentia Centrala de Informatii (CIA) si Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), a dezvaluit aproximativ 1,7 milioane de documente secrete care arata ca Statele Unite culeg date si spioneaza lideri din intreaga lume.

Dezvaluirile sale, provenind din documente furate, au pus in dificultate administratia americana si au tensionat relatiile cu tari aliate.

Ele au generat, de asemenea, o dezbatere aprinsa in Statele Unite pe tema meritelor, limitelor si moralitatii unor astfel de programe.

In urma acestor dezvaluiri, Edward Snowden a fost inculpat in tara sa pentru spionaj si furt de documente care apartin statului, infractiuni pasibile de o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare.

El a obtinut pe 1 august 2013 azil politic temporar in Rusia.