Alianta Nord-Atlantica intentioneaza sa accelereze procesul decizional privind mobilizarea efectivelor militare, in cadrul planului de reactie fata de amenintari precum cele reprezentate de Rusia si de reteaua terorista Stat Islamic, afirma secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, relateaza Mediafax.

Jens Stoltenberg Foto: Agerpres

"Alianta Nord-Atlantica este pe cale sa implementeze cel mai amplu plan de aparare colectiva de dupa sfarsitul Razboiului Rece", a declarat Stoltenberg, citat de Wall Street Journal.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO incearca sa se asigure ca eventualele disensiuni politice nu vor intarzia mobilizarea Fortei de reactie rapida. "Nu ne-ar ajuta sa avem o forta disponibila in 48 de ore daca ne trebuie 48 de zile pentru a lua decizia de mobilizare", a precizat secretarul general NATO, oferind ca exemplu interventia aeriana in Libia, in 2011, decisa in sapte zile. "Istoria recenta arata ca NATO are capacitatea de a lua decizii rapide", a subliniat el.

"Nu vedem nicio amenintare imediata asupra vreunui aliat din cadrul NATO, nici macar asupra tarilor baltice. In acelasi timp, observam ca mediul de securitate se schimba si vedem o Rusie mai incisiva. De aceea suplimentam prezenta militara in Letonia, Lituania si Estonia", a spus Stoltenberg, subliniind ca Alianta va apara orice stat membru in caz de necesitate.

Pe fondul crizei ucrainene, NATO a suplimentat prezenta militara in statele membre est-europene, trimitand trupe, avioane suplimentare si mai multe nave militare in Marea Baltica si in Marea Neagra.

Alianta Nord-Atlantica a anuntat in ianuarie construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea o disponibilitate de interventie in cel mult 48 de ore.