Autoritatile din Iran i-au scos un ochi unui barbat care a orbit o alta persoana intr-un atac cu acid, cazul reprezentand o premiera, noteaza The Guardian. Atacatorul a fost lasat inconstient in inchisoarea Rajai-Shahr, dupa ce medicii i-au scos ochiul stang, potrivit publicatiei Hamshahri.

Mahmood Amiry-Moghaddam, reprezentantul unei organizatii pentru drepturile omului, a condamnat gestul ca fiind barbar: "Medicii care au cooperat cu autoritatile in acest caz au incalcat juramantul lui Hipocrate si nu pot fi numiti doctori".

Barbatul a fost gasit vinovat dupa ce a aruncat acid in fata victimei in urma cu cinci ani, in orasul Qom. In urma incidentului, victima a ramas desfigurata pe viata. Ulterior, atacatorul a fost condamnat la orbire la ambii ochi, a primit o sentinta de 10 ani de inchisoare si a fost obligat la plata unei amenzi.

Desi condamnatul trebuia, in urma sentintei, sa isi piarda vederea la ambii ochi, victima a avut cuvantul final si a decis sa amane orbirea la ochiul drept pentru inca sase luni. In aceasta perioada atacatorul va avea dreptul sa incerce sa convinge reclamantul sa il ierte.

Atacurile cu acid au fost din ce in ce mai raspandite in Iran in ultima perioada, fiind frecvente in cazul certurilor familiale. Hamshahri a relatat ca atacatorul a fost angajat de rudele sotiei victimei, care doreau sa se razbune.

Oficialii iranieni, ingrijorati de frecventa atacurilor cu acid, au aprobat pedeapsa "razbunarii", dar activistii pentru drepturile omului condamna aceasta decizie si o numesc "inumana".

Legea iraniana permite ca victimele sau familiile acestora sa aiba ultimul cuvant in ceea ce priveste pedeapsa in astfel de cazuri.

Desi au mai existat si alte cazuri in care atacatorii au fost condamnati la orbire in Iran, aceasta este prima data cand pedeapsa este executata.

In cazurile anterioare, medicii au refuzat sa coopereze cu autoritatile.

Raha Bahreini, cercetator la Amnesty International Iran, a declarat ca pedepsirea unei persoane in acest mod este "un act foarte crud si socant".

"Orbirea este complet interzisa in legea internationala, alaturi de lapidare, flagelare, amputare si alte forme de pedeapsa corporala prevazute in codul penal islamic din Iran si nu trebuie sa aiba loc sub nicio forma", a precizat aceasta.

Intr-un caz mediatizat, care a avut loc in 2011, Ameneh Bahrami, victima unui atac cu acid, a fost apreciata la nivel international dupa ce si-a iertat atacatorul cu cateva ore inainte de executarea pedepsei.

Bahrami a fost desfigurata si orbita in ambii ochi pentru ca a refuzat, in mod repetat, cerea in casatorie a atacatorului.