Aproximativ 28.000 de persoane din zona orasului Tikrit, la 140 de kilometri nord-vest de capitala Bagdad, si-au parasit locuintele in urma ofensivei lansate luni de fortele irakiene impotriva gruparii extremiste sunnite Stat Islamic (SI), a anuntat joi ONU, relateaza BBC News Online.

Potrivit ONU, majoritatea refugiatilor s-au stabilit in orasul Samarra, situat la aproximativ 50 de kilometri de Tikrit, capitala provinciei Salah ad Din.

Fortele irakiene, sustinute de militiile siite, au lansat o ofensiva de amploare pentru a recuceri orasul Tikrit, ocupat de jihadisti din cadrul SI, prima dintr-o serie de campanii menite sa elibereze teritorii importante din nordul Irakului cucerite de extremistii sunniti. Aproximativ 30.000 de membri ai armatei si politiei irakiene participa la aceasta operatiune militara, citeaza Mediafax.

In prima etapa a ofensivei, fortele terestre irakiene, sprijinite de atacuri aeriene si elicoptere, au incercuit campurile petroliere de la est de Tikrit si au blocat drumul care duce spre Mosul.

Fortele irakiene au reusit sa preia controlul asupra estului si sudului orasului Tikrit.

Redobandirea controlului total asupra Tikritului va ajuta fortele irakiene sa asigure o ruta majora de aprovizionare pentru o viitoare operatiune de recucerire a orasului Mosul, al doilea ca marime din Irak, cucerit de militantii islamisti in iunie 2014.