Gruparea extremista sunnita Stat Islamic (SI) a executat 11 dintre comandantii sai, invinuiti de tradare in cadrul ofensivei fortelor irakiene asupra orasului Tikrit, la 140 de kilometri nord-vest de capitala Bagdad, a anuntat postul de televiziune libanez Al Mayadeen TV, citat joi de agentia Fars.

Jihadisti din cadrul SI au executat 11 comandanti ai acestei grupari, invinuiti de tradare pentru ca au fugit din Tikrit dupa ce fortele irakiene au lansat o ofensiva de amploare.

Aproximativ 150 de membri ai SI ar fi parasit orasul irakian Tikrit, locul de nastere a fostului dictator Saddam Hussein si un bastion al acestei grupari insurgente, potrivit Mediafax.

Fortele irakiene, sustinute de militiile siite, au reusit sa preia controlul asupra estului si sudului acestui oras, potrivit Al-Alam.

Ofensiva, lansata luni, este cea mai mare campanie militara din 2015 a trupelor irakiene. Redobandirea controlului asupra Tikritului, capitala provinciei Salah ad Din, va ajuta fortele irakiene sa asigure o ruta majora de aprovizionare pentru o viitoare operatiune de recucerire a orasului Mosul, al doilea ca marime din Irak, care este controlat de militantii islamisti din iunie 2014.

In prima etapa a ofensivei, fortele terestre irakiene, sprijinite de atacuri aeriene si elicoptere, au incercuit campurile petroliere de la est de Tikrit si au blocat drumul care duce spre Mosul.

La randul lor, militanti ai SI au incendiat sonde din campul petrolifer Ajil, situat la est de Tikrit, cu scopul de a impiedica atacurile aeriene ce vizeaza indepartarea lor din aceasta zona. Ajil este situat la aproximativ 35 de kilometri nord-est de Tikrit.