Intentiile de vot in favoarea Likud, partidul premierului israelian Benjamin Netanyahu, au crescut usor dupa ce liderul sau a rostit un discurs in Congresul american, potrivit unor sondaje facute publice miercuri, citeaza Mediafax.

Un sondaj publicat de postul de televiziune Channel 10 arata ca Likud ar obtine doua mandate in plus, adica 23, fata de acum o saptamana. Totusi, aceasta crestere usoara in intentiile de vot nu ii permite partidului lui Benjamin Netanyahu sa depaseasca in alegerile din 17 martie Uniunea Sionista (de centru-stanga) condusa de Isaac Herzog.

Potrivit unui alt post de televiziune, Channel 2, Likud ar obtine inca un mandat, cu unul mai putin decat Uniunea Sionista.

Conform unei anchete separate a Channel 10, 44 la suta dintre israelieni l-ar prefera pe Benjamin Netanyahu in postul de prim-ministru, cu doua puncte procentuale mai mult decat acum o saptamana, in timp ce 35 la suta l-ar dori pe Isaac Herzog, in scadere cu doua puncte procentuale.

In schimb, Channel 2 anunta o distanta mai mare intre cei doi lideri, Netanyahu fiind cotat la 47 la suta, in timp ce Herzog la 28 la suta. Toate sondajele releva ca Netanyahu are sanse mai mari de a gasi aliati politici in comparatie cu Herzog.

Benjamin Netanyahu a sustinut marti al treilea sau discurs in Congresul american, egaland recordul detinut de fostul premier britanic Winston Churchill.

Acest discurs controversat a avut loc cu doar doua saptamani inaintea alegerilor legislative anticipate din Israel, in urma carora Netanyahu spera sa isi pastreze functia de prim-ministru.

Subiectul principal al discursului a fost programul nuclear iranian, liderul israelian aratandu-se extrem de suspicios in privinta eforturilor internationale de incheiere a unui acord nuclear cu Iranul.

Netanyahu a avut trei mandate de premier, respectiv intre 1996-1999, 2009-2013 si 2013-prezent, in care s-a concentrat pe amenintarile prezentate de regimul de la Teheran.