Ucraina trebuie sa recastige controlul asupra granitei sale cu Rusia, aflat in prezent in mainile separatistilor, a subliniat miercuri cancelarul german Angela Merkel, care a adaugat ca europenii sunt "pregatiti" sa impuna noi sanctiuni in cazul unor incalcari "flagrante" ale acordului de la Minsk, scrie AFP. La Washington, Victoria Nuland a precizat ca o echipa americana se afla in Europa in aceasta saptamana pentru a discuta o coordonare cu europenii daca acordul de la Minsk este incalcat.

Putin, Porosenko si MerkelFoto: Captura Youtube.com

"Daca acordul de la Minsk este incalcat de maniera flagranta, Consiliul European dar si Comisia" vor fi pregatite sa decida noi sanctiuni", a declarat Merkel, cu ocazia unei vizite la Bruxelles.

Angela Merkel a insistat asupra necesitatii, pentru Ucraina, de a "avea acces pana la capatul teritoriului sau, deci pana la granitia estica, ceea ce nu este cazul inca".

Aceasta granita cu Rusia este ocupata pe o distanta de 400 de kilometri de rebelii pro-rusi si, desi OSCE a amplasat observatori in doua puncte de trecere, frontiera nu este sub control.

"Atunci cand va exista integritate teritoriala, posibilitatea pentru Ucraina de a patrunde in toate partile teritoriului sau, vom putea vorbi despre respectarea unuia dintre punctele cruciale ale (acordului de pace de la) Minsk", a subliniat Merkel.

Ea a reamintit ca liderii europeni si presedintele american Barack Obama au subliniat marti seara, in cadrul unei conferinte telefonice, "legatura" intre sanctiunile adoptate in urma cu un an si aplicarea acestui acord semnat in 12 februarie.

La Washington, sub-secretarul american de stat pentru Afaceri europene, Victoria Nuland, a precizat ca o echipa americana se afla in Europa in aceasta saptamana pentru a discuta despre posibila inasprire a sanctiunilor sectoriale impotriva Rusiei daca acordul de la Minsk este incalcat.

Nuland a afirmat in fata unei comisii a Congresului ca exista noi ingrijorari legate de folosirea armelor grele in jurului Donetskului si pe un drum care duce spre Mariupol, port strategic la Marea Azov. In plus, un alt convoi rusesc a trecut granita cu Ucraina, a adaugat ea.

"Echipa noastra care se ocupa de sanctiuni se afla in Europa in aceasta saptamana", a continuat Nuland, care a mentionat ca s-au inregistrat peste o suta de sanctiuni ale acordului de la Minsk.