Grupul de consilieri cuprinde nume de marca ale politicii europene: Peer Steinbrueck (parlamentar socialdemocrat, fost candidat la functia de cancelar), filosoful francez Bernard Henri Levy, fostul comisar european german Guenther Verheugen, fostul ministru francez de externe Bernard Kouchner si lordul britanic Risby of Haverhill, parlamentar. Plata pentru aceste staruri vine de la cei mai controversati oligarhi ucraineni: Dimitri Firtash, Rinat Ahmetov si Viktor Pinciuk.

Rinat AhmetovFoto: shakhtar.com

​De ce ar vrea astfel de personalitati ale politicii europene sa fie asociate cu nume de oligarhi dubiosi? O spune chiar initiatorul ideii de creare a acestui grup, specialistul in politica externa al Uniunii Crestin-Democrate (partidul cancelarului Merkel), Karl-Georg Wellmann: „Noi vrem banii lor ca sa ne facem treaba. Nu putem reforma Ucraina impotriva oligarhilor sau fara ei”.

Problema e ca Ahmetov, Firtash si Pinciuk nu sunt cunoscuti drept aparatori ai statului de drept si campioni ai luptei impotriva coruptiei. Dimpotriva. Cei trei sunt reprezentantii de vaza ai clasei de imbogatiti din perioada privatizarilor cu dedicatie din Ucraina si au avut intotdeauna legaturi cu regimurile politice, inclusiv unele stranse cu Viktor Ianukovici.

Viktor Pinciuk i-a depasit pe toti la capitolul conexiuni politice atunci cand s-a casatorit, in 2002, cu fiica fostului presedinte Leonid Kucima. Rinat Ahmetov a construit cu miliardele sale Partidul Regiunilor si l-a „crescut” pe fostul presedinte Ianukovici. Iar cel mai important partener de afaceri al lui Dimitri Firtash este Serghei Liovocikin, fostul sef de cancelarie prezidentiala a lui Ianukovici.

Ce-i uneste pe cei trei in aceasta miscare de finantare a unui eventual proces de reforma in Ucraina este faptul ca au pierdut enorm din cauza razboiului din estul tarii. Donetkul era fieful lui Rinat Ahmetov inainte sa se autodeclare independent. Firtash are si alte probleme, cum ar fi faptul ca asteapta la Viena o decizie de extradare in SUA, unde este acuzat de acte de coruptie in cadrul achizitionarii unei fabrici de titan din India. Prin afacerile sale cu gaze, oligarhul are si relatii foarte bune cu cercuri de conducere a Rusiei.

Toti politicienii europeni implicati in acest grup de consilieri afirma ca oligarhii finantatori nu au drept de decizie asupra muncii lor. De asta ar urma sa aiba grija conducatorul executiv al grupului, fostul ministru austriac de externe si finante Michael Spindelegger. Activitatea consilierilor ar avea ca tinta reformarea tarii in vederea obtinerii unui„Plan Marshall”pentru Ucraina care s-ar putea ridica la ordinul sutelor de miliarde, conform unor estimari. „Agentia pentru modernizarea Ucrainei” are un mandat de 200 de zile pentru a elabora un plan de reforme.

surse:FAZ/Welt/Spiegel/Tagesspiegel/Zeit

Nota autorului:

In decembrie 2014, intors de la Kiev, din Euromaidan, scriam pentru RFI Romania un articol care se incheia cu urmatorul citat -„Ceea ce poate face Maidanul în țară și în politica ucraineană e să blocheze ceva. Însă numai grupurile oligarhice au puterea să genereze ceva.” (Leonid Litra, Institutul pentru Politica Mondiala, Kiev)