Ancheta in cazul asasinarii liderului opozitiei ruse Boris Nemtov pare sa bata pasul pe loc la trei zile de cand acesta a fost impuscat pe un pod din apropierea Kremlinului. Anchetatorii nu par sa fi facut vreun progres pentru a-i gasi pe autorii asasinatului, in pofida angajamentului exprimat de presedintele Vladimir Putin ca "face totul" pentru a-i pedepsi pe vinovati. Intre timp, marti va avea loc la Moscova inmormantarea opozantului rus la care si-au anuntat prezenta diplomati europeni, dar unii oficiali au declarat ca au fost impiedicati sa participe.

Anchetatorii rusi au spus ca nu au nicio pista: poate fi crima politica precum cea comisa de islamisti la sediul Charlie Hebda sau o crima in legatura cu conflictul din Ucraina comisa de "elemente Radicalii ".

Ancheta a fost incredintata generalului Igor Krasnov, cunoscut pentru investigatiile cu privire la tentativa de asasinat in 2005 Anatoli Tchoubads, fost coleg cu Boris Nemtov in guvernul rus din anii 1990, uciderea avocatului Stanislav Markelov si a jurnalistei Anastasia Baburova in 2009.

Tovarasii de lupta politica ai lui Boris Nemtov sunt la randul lor, surprinsi ca aceasta crima, "planificata cu atentie" potrivit anchetatorilor, a putut avea loc sub nasul fortelor de securitate, la doi pasi de Kremlin.

Intre timp, prietena lui Boris Nemtov, manechinul ucrainean Anna Duritka, care a asistat la asasinarea sa, a putut parasi Rusia pentru a merge acasa in Ucraina, doar cateva ore inainte de funeraliile lui Nemtov.

"Ganna Douritska tocmai a plecat de la Kiev. Diplomatii ucraineni la Moscova i-au oferit tot sprijinul necesar pentru ea sa se poata intoarce acasa", a declarat luni seara un purtator de cuvant al ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Yevhen Perebyinis.

Tanara, un model in varsta de 23 de ani, care era cu Boris Nemtsov cand a fost impuscat vineri seara, declarase anterior, intr-un interviu televizat, ca nu i se permite sa plece din Rusia.

Aceasta a refuzat sa evoce vreo ipoteza legata de crima: "Nu cred nimic (...) nu stiu cine a facut asta". "Nu stiu cum s-a apropiat asasinul, era chiar in spatele meu", a adaugat ea. "Vreau sa revin acasa, la mama, dar sunt sub protectie si nu mi se autorizeaza plecarea".

Mama acesteia a cerut ajutorul autoritatilor din Kiev si a afirmat ca se teme pentru siguranta fiicei sale.