Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a intalnit luni cu regele Salman al Arabiei Saudite, a informat agentia oficiala Spa, o intrevedere care se inscrie, potrivit analistilor, in eforturile saudite de a alia tarile sunnite contra Iranului siit, dar si impotriva organizatiei Statul Islamic, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Cei doi sefi de stat au discutat despre "mijloacele de consolidare a cooperarii bilaterale in diferite domenii si problematici comune", precum si despre evolutia situatiei internationale, a transmis Spa.

Recep Tayyip Erdogan ii succede presedintelui egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, care a avut duminica o intrevedere cu regele saudit Salman si il precede pe premierul pakistanez, Nawaz Sharif, asteptat de monarh in cursul acestei saptamani.

"Pakistanul si Arabia Saudita isi coordoneaza de multa vreme pozitiile lor", a subliniat un oficial pakistanez sub acoperirea anonimatului, confirmand vizita de doua zile a prim-ministrului Sharif.

Conducatori din Qatar, Kuweit, Iordania si Emiratele Arabe Unite s-au deplasat pana in prezent la Riad, iar alti sefi de state arabi sunt asteptati, potrivit lui Nawaf Obaid, cercetator la Belfer Center de la Universitatea Harvard.

Recep Tayyip Erdogan a sosit la Riad dupa un pelerinaj la Mecca si o vizita la Medina, doua din locurile cele mai sfinte ale islamului.

"Arabia Saudita este pe cale sa isi redinamizeze politica sa externa pentru a plasa regatul in rolul sau de federator principal al lumii sunnite datorita avantajelor sale unice", a explicat cercetatorul, referindu-se la locurile sfinte ale islamului situate in Arabia Saudita, dar si la economia si statutul sau de prim exportator mondial de titei.

"Atat timp cat exista discutii serioase intre puterile sunnite, se poate incepe creionarea unei politici care sa aiba in vedere Iranul si SI", considera expertul amintit.

Arabia Saudita participa la o coalitie internationala condusa de Statele Unite pentru a lupta contra gruparii extremiste sunnite SI care comite tot mai multe atrocitati pe teritoriile ocupate din Siria si Irak.