Asasinatul politic este o metoda "depasita", afirma luni un cotidian oficial chinezesc, intr-un editorial care condamna asasinarea opozantului rus Boris Nemtsov, calificata drept o "lovitura severa pentru unitatea rusa", scrie AFP.

"Asasinarea liderilor opozitiei este un act extrem de lipsit de sens deoarece indignarea pe care o starneste nu poate decat sa intareasca opozitia, in loc sa o slabeasca", a comentat Global Times, cotidian al Partidului Comunist chinez.

Boris Nemtsov, fost vicepremier si adversar declarat al presedintelui Vladimir Putin, a fost ucis vineri in apropiere de Kremlin.

"Asasinatul politic este cel mai rusinos act. Este o strategie depasita si rar folosita in lumea moderna si civilizata", considera cotidianul chinezesc.

"Societatea chineza isi doreste sa vada o Rusie stabila sub regimul lui Putin". adauga ziarul, potrivit caruia asasinarea lui Boris Nemtsov "a adus o lovitura severa pentru unitatea rusa".

Este "o calamitate pentru cultura rusa" de care "unele forte s-ar putea folosi politic", comenteaza ziarul, pentru care comunitatea internationala "trebuie sa sustina autoritatile ruse in ancheta lor".

Opozantul nu se bucura decat de o "influenta limitata" iar uciderea sa "merge impotriva logicii politice normale", continua ziarul.

In China, Partidul Comunist nu tolereaza nicio opozitie politica iar contestatarii regimului sunt inchisi sistematic.

Alianti constanti in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Beijingul si Moscova incearca sa dezvolte o cooperare mai stransa, in special dupa sanctiunile occidentale impotriva Rusiei.