Secretarul de stat american, John Kerry, a sosit duminica seara in Elvetia pentru o serie de discutii care se anunta dificile in legatura cu Iranul si situatia din Ucraina, precum si pentru a determina Rusia sa desfasoare o ancheta serioasa asupra asasinarii opozantului Boris Nemtov, noteaza AFP, citata de Agerpres.

La mai putin de o saptamana dupa ce i-a acuzat pe oficialii rusi ca l-au "mintit drept in fata" in ce priveste luptele in curs din estul Ucrainei, John Kerry ar urma sa aiba discutii tensionate luni cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

Seful diplomatiei SUA va insista, de asemenea, legat de necesitatea unei anchete transparente si serioase asupra asasinarii la Moscova a lui Boris Nemtov, unul dintre principalii opozanti ai presedintelui Vladimir Putin.

''Speram ca autoritatile (...) vor intreprinde ancheta credibila si transparenta care va permite sa se afle cine este in spatele crimei si cine a comis-o'', a declarat duminica secretarul de stat american la postul de televiziune ABC.

Ancheta va trebui sa fie "acceptabila atat pentru poporul rus, cat si la nivel international", a afirmat unul dintre oficialii americani care il insotesc pe John Kerry.

Statele Unite si Rusia intretin relatii care s-au deteriorat constant dupa revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, in 2012. In prezent, ele se situeaza la un nivel nemaivazut de la incheierea Razboiului Rece, in principal din cauza conflictului din Ucraina.

Desi incalcarile acordului de incetare a focului instaurat pe 15 februarie intre Rusia, Ucraina si rebelii separatisti prorusi sunt din ce in ce mai rare, "este prea devreme sa stim daca ne aflam la capatul eforturilor noastre", a declarat oficialul citat.

John Kerry va discuta din nou cu Serghei Lavrov despre dezbaterile in curs dintre Statele Unite si Uniunea Europeana asupra noilor sanctiuni ce vor fi adoptate daca Moscova refuza sa aplice armistitiul.

Dupa aceasta intrevedere, secretarul de stat american va lua cuvantul la Geneva, in fata Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, cu prilejul inceperii unei noi sesiuni.

Ulterior, seful diplomatiei de la Washington se va deplasa pe celalalt mal al lacului Leman, la Montreux, pentru a se intalni cu ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, cu care va avea o serie de discutii prevazute sa dureze pana miercuri dupa-amiaza.

Iranul si Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) incearca sa incheie inainte de 31 martie un acord politic care sa autorizeze anumite activitati civile nucleare ale Republicii Islamice. Si sa rezolve astfel o veche problema internationala care dateaza de peste un deceniu.

Cu toate acestea, John Kerry a avertizat ca "nu poate promite sa fie in masura" sa gaseasca un compromis.

Dupa Elvetia, secretarul de stat american se va deplasa inca o data la Riad pentru a se reintalni cu noul rege saudit Salman si a discuta in special despre criza din Yemen si lupta impotriva gruparii Statul Islamic.

John Kerry isi va incheia turneul cu o noua etapa la Londra unde se va intalni cu omologii sai din tarile de la Golful Persic, potrivit Departamentului de Stat.