In Estonia au loc duminica alegeri legislative care ar putea fi castigate de un partid prorus, dupa o campanie care a fost dominata de probleme socio-economice si de securitate nationala, pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, relateaza Wall Street Journal, citat de Mediafax. Potrivit unui sondaj publicat saptamana aceasta de institutul independent Turu-uuringute AS, Partidul de Centru (prorus) are un avans de cinci puncte procentuale fata de Partiful Reformist al premierului Taavi Roivas, insa ar fi in imposibilitatea de a forma singur Guvernul.

Un alt sondaj publicat in urma cu o saptamana de institutul TNS Emor credita Partidul Reformist cu un avans de un punct fata de Partidul de Centru.

Partidul Reformist se afla la guvernare din 1999, dar sprijinul sau a scazut cu aproximativ 5-6 puncte procentuale de la ultimele alegeri din 2011, in mare parte din cauza formarii a doua partide populiste, care ar putea obtine suficiente voturi pentru a intra in Parlament.

In prezent, Partidul Reformist conduce o coalitie cu social-democratii, avand impreuna 52 de mandate din totalul de 101 ale Parlamentului.

Campaniile electorale din aceasta tara cu 1,3 milioane de locuitori s-au concentrat pe nevoia sporirii masurilor de securitate, pe fondul ingrijorarii ca Moscova ar putea incerca sa destabilizeze tarile baltice in contextul crizei ucrainene. Alte subiecte care au dominat campania sunt taxele si salariile.

Estonia, ca si Letonia si Lituania, si-au recastigat independenta fata de Uniunea Sovietica in 1991 si au importante minoritati ruse. Aceasta minoritate tinde sa sustina Partidul de Centru, care are un tratat de cooperare cu partidul Rusia Unita al presedintelui rus Vladimir Putin, in timp ce etnicii estoni voteaza cu alte partide.

Partidul de Centru este creditat in sondaje cu cele mai multe voturi, dar ar putea avea dificultati la formarea unei coalitii. Cele trei partide mari - Partidul Reformist, social-democratii si Uniunea Pro Patria si Res Publica (IRL, dreapta conservatoare) - au anuntat ca nu vor participa la un Guvern condus de liderul de centru Edgar Savisaar, primarul capitalei Tallinn.

Sondajele de opinie arata de asemenea ca doua formatiuni populiste noi - Partidul Poporului Conservator din Estonia (EKRE) si Partidul Liber Eston - ar putea atinge pragul de 5% necesar pentru a intra in Parlament.

Anexarea Crimeii si actiunile ruse in Ucraina sunt urmarite atent in aceasta fosta republica sovietica de 1,3 milioane de locuitori, dintre care un sfert vorbitori de limba rusa, care a divortat de URSS in 1991. Exercitiile militare ruse la frontiera estona cu cateva zile inaintea scrutinului au intarit temerile celor care afirma ca Kremlinul intentioneaza sa destabilizeze fosti membri ai Uniunii Sovietice.