Stabilirea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea militara si Moscova va evalua independent cum dezvoltarea capacitatii militare a NATO in Est afecteaza preocuparile de securitate ale Rusiei, a declarat trimisul Moscovei la Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, anunta Agerpres, citand agentia rusa Sputnik.

"La momentul potrivit nu am primit un raspuns la propunerile noastre de a dezvolta in comun definitia termenului 'forte de lupta semnificative'. In astfel de conditii, vom decide independent cat de semnificativa va fi dezvoltarea capacitatii NATO din Est in ceea ce priveste securitatea noastra nationala. Nu avem nicio indoiala ca stabilirea de baze pentru apararea antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea militara si nu este indreptata spre crearea unei Europe stabile, pasnice si unite", a spus el.

Ambasadorul a adaugat ca pentru Moscova Actul fondator al relatiilor dintre Rusia si NATO "ramane unul dintre acordurile fundamentale care deriva din intelegerea faptului ca securitatea poate fi sporita numai prin cooperare". Grusko a mai spus ca documentul "contine principiile fondatoare ale relatiilor NATO-Rusia, inclusiv principiul ca securitatea in comunitatea euroatlantica este indivizibila".

"Documentul contine importante principii conform carora Alianta nu isi va mentine securitatea prin desfasurarea aditionala permanenta de forte de lupta semnificative. De asemenea, contine prezumtia ca NATO nu are planuri de a desfasura arme nucleare in noi state membre. In final, mentioneaza ca Rusia si NATO nu se considera dusmane si nu intentioneaza sa-si submineze securitatea una alteia", a precizat Aleksandr Grusko.

Dupa reunificarea Crimeii cu Rusia in luna martie si inceperea unui conflict armat intern in sud-estul Ucrainei in aprilie anul trecut, NATO si-a dezvoltat prezenta militara in apropierea granitelor Rusiei, inclusiv in tarile baltice, scrie Sputnik, care este noul serviciu in engleza al agentiei ruse Ria Novosti.