Ciber-amenintarea care pluteste asupra Statelor Unite este mai putin cea a unui razboi de anvergura, cat a unei multiplicari a ofensivelor de intensitate "slaba pana la medie", a afirmat joi la Washington, directorul serviciilor americane de informatii, James Clapper, citat de AFP.

"Mai mult decat un ciber-Armageddon care sa loveasca intreaga infrastructura americana", serviciile de informatii prevad "o serie continua de atacuri cibernetice de nivel slab pana la mediu", provenind din partea unor actori diferiti, a declarat James Clapper in fata Comisiei senatoriale pentru fortele armate.

In 2014, "am observat o crestere pe scara si amploare" a ciber-atacurilor, in termeni de "cantitati de date furate ori sterse" sau din punct de vedere al "costului pagubelor", a apreciat el.

Pentru prima data, au fost state care au dus atacuri "distrugatoare" pe teritoriul american, a explicat James Clapper, citand un atac iranian contra unui cazinou din Las Vegas apartinand magnatului conservator Sheldon Adelson sau atacul nord-coreean asupra studiourilor Sony.

"Actori straini" desfasoara actiuni de "recunoastere" si "acces" asupra retelelor americane de infrastructuri, pentru a fi gata sa loveasca atunci cand doresc, a continuat el.

Rusia si China au "programe foarte sofisticate", a subliniat seful serviciilor de informatii.

Rusia s-a dotat cu un ciber-comandament militar, capabil sa desfasoare ofensive informatice. Actori rusi "neidentificati" dezvolta mijloace de a accesa programele de pilotare a infrastructurilor industriale, prin intermediul actualizarilor acestor programe, a mai afirmat Clapper.

La randul lor, Iranul si Coreea de Nord dispun poate de mijloace mai putin sofisticate, insa "cu intentii probabil mai daunatoare", a estimat el.

"Ce ne va permite sa actionam pentru ciber-descurajare? Este o problema cu care inca luptam", a adaugat directorul spionajului american, citeaza Agerpres.