Statele Unite au remarcat joi o "usoara" ameliorare a conflictului din estul Ucrainei, un prim comentariu pozitiv al Washingtonului dupa mai multe zile, chiar daca a denuntat continuarea incalcarii acordului de incetare a focului, noteaza AFP.

Intrebata despre reducerea incalcarilor armistitiului dintre armata ucraineana si rebelii prorusi, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a recunoscut ca Statele Unite au "constatat o diminuare in ultimele doua zile (...), ceea ce este un lucru bun", citeaza Agerpres.

"Nu merg pana la a spune ca este o evolutie pozitiva, este numai o usoara ameliorare, pentru ca, evident, mai sunt incalcari (ale acordului de incetare a focului) in estul Ucrainei", a raspuns cu prudenta purtatoarea de cuvant in cursul briefingului sau de presa cotidian.

Aceste afirmatii au fost facute dupa mai multe declaratii pline de iritare ale secretarului de stat american, John Kerry, care, in ultimele zile, a acuzat Rusia si pe rebeli ca nu respecta acordul de incetare a focului de la Minsk, incheiat pe 12 februarie, iar pe presedintele Vladimir Putin ca "minte" ori ca "vrea sa cucereasca teritorii" pentru "a destabiliza" Ucraina.

Joi, Kievul a inceput retragerea armelor grele de pe frontul din Estul separatist prorus unde armistitiul pare in general respectat, insa tensiunile se mentin intre occidentali si Moscova.