Muzeul Metropolitan din New York (Met), unul dintre cele mai mari muzee din lume, a descris ca fiind "catastrofala" actiunea de distrugere a statuilor, frizelor si a altor obiecte pre-islamice de la Muzeul irakian Mosul, de catre jihadistii aparatinand gruparii Stat Islamic, potrivit AFP.

Jihadistii distrug muzeulFoto: YouTube

"Condamnam cu fermitate acest act de distrugere catastrofal, la unul dintre cele mai importante muzee din Orientul Mijlociu. Colectia Muzeului Mosul acopera toata paleta civilizatiilor din regiune, cu sculpturi remarcabile ale oraselor regale, cum ar fi Nimrud Ninive si Hatra in nordul Irakului ", a declarat directorul Metropolitam Thomas Campbell.

Jihadistii distrug statuile

Jihadistii distrug statuile

Foto: youtube.com

"Acest atac fara discernamant impotriva artei, impotriva istoriei si intelegerii umananitatii, este o agresiune tragica nu numai impotriva muzeului din Mosul, ci si impotriva angajamentul nostru universal de a folosi arta pentru a uni oamenii si de a promova intelegerea umana. O astfel de violenta nejustificata trebuie sa se opreasca inainte ca toate relicvele lumii sa fie distruse", a adaugat Campbell.

UPDATE Directorul general al UNESCO a cerut joi o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, dupa distrugerea de catre jihadisti statului islamic de sculpturi pre-islamice in Muzeul Mosul din nordul Irakului, potrivit AFP.

"Acest atac este mai mult decat o tragedie culturala, este de asemenea o problema de siguranta pentru ca se hraneste bigotismul, extremismului violent si conflictul din Irak", a declarat seful UNESCO, Irina Bokova.

Daily Mail prezinta imagini tulburatoare cu jihadistii care distrug exponatele muzeului folosind baroase sau un picamer.