Calaul gruparii teroriste Statului Islamic, care apare in cel putin sapte inregistrari video decapitand ostatici si supranumit "Jihadi John" a fost identificat de mai multe ziare din SUA si Marea Britanie ca fiind un londonez cu numele Mohammed Emzazi, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un purtator de cuvant al Scotland Yard a refuzat sa confirme numele suspectului, care s-ar fi nascut intr-o familie instarita de origine kuweitiana si care traieste in vestul capitalei britanice.

Centrul de studii asupra radicalizarii de la King's College din Londra a afirmat insa ca identificarea "pare corecta".

Unul dintre expertii britanici in miscarile jihadiste, Shiraz Maher, a scris intr-un tweet: "Da, el este. Numele a fost aflat".

Barbatul apare in imagini ale propagandei macabre a SI il care executa ostatici americani, britanici si japonezi, imbracati in combinezoane portocalii. Chiar inainte de executii, acesta profera, intr-o engleza cu accent britanic, amenintari la adresa guvernelor occidentale.

Calaul era imbracat in negru si i se vedeau doar ochii.

Potrivit The Guardian, suspectul ar avea 26 de ani si ar detine o diploma in informatica. Acesta ar fi plecat in Siria in 2012.

BBC afirma ca acesta a intrat in atentia serviciilor secrete occidentale dupa radicalizarea sa, in urma unei vizite efectuate in Tanzania. Era suspectat ca ar fi intrat in contact cu un grup somalez al shebabilor.

Washington Post a interogat un apropiat care l-a identificat pe Emzazi, declarand: "Era ca un frate pentru mine ... Sunt sigur ca este el".

Intr-o prima etapa, presa britanica afirmau ca ar fi vorba de un fost DJ care si-ar fi pierdut viata in urma unui bombardament.

"Jihadi John" a aparut pentru prima oara intr-un videoclip difuzat dupa executarea ziaristului american James Foley, in august 2014.

Apare si in videoclipurile cu executarea unui al doilea ziarist american, Steven Sotloff, a britanicului David Haines, a soferului de taxi din Manchester Alan Henning, a americanului Abdul-Rahman Kassig si a japonezilor Haruna Yukawa si Kenji Goto.