Fostul prezentator BBC Jimmy Savile ar fi violat 63 de persoane, inclusiv copii grav bolnavi, in anii '70-'80, potrivit unui raport oficial publicat de avocatul Kate Lampard, citat de Telegraph.

Printre victime se numarau pacienti, membri din personalul Spitalului Stoke Mandeville, vizitatori sau voluntari si aveau intre opt si 40 de ani.

Acestia au declarat ca au depus, la acel moment, mai multe plangeri legate de comportamentul lui Saville, dar autoritatile nu au actionat pentru a-l opri.

Mai mult, se credea ca ar fi existat un grup de pedofili in spitalul Mandeville, dupa ce un fost medic a fost condamnat pentru ca a abuzat sexual mai multe fete tinere intre 1970 si 1980.

Secretarul de stat pentru Sanatate al Marii Britanii, Jeremy Hunt, urmeaza sa adreseze public scuze pentru zecile de victime.

In urma cu doi ani, un raport al politiei britanice a creionat un tablou coplesitor al abuzurilor sexuale comise timp de peste 50 de ani, fara a fi pedepsit, de fostul prezentator vedeta al BBC Jimmy Savile, victimele avand varste cuprinse intre opt si 47 de ani, in timp ce justitia isi cere acum scuze.

Jimmy Savile, mort in 2011 la 84 de ani, era un "pradator sexual" care a profitat de statutul sau de celebritate pentru a comite 214 "acte criminale", dintre care 34 violuri, intre 1955 si 2009, se arata in raportul politiei si al serviciilor de protectie a copilului, la capatul a trei luni de ancheta in acest scandal care a zguduit presa britanica.

Starul anilor 1970-80, cu un stil excentric, care prezenta o emisiune pentru copii si era angajat in numeroase opere caritabile, a actionat in orasul sau natal Leeds (nord) si in Londra, in cele doua sedii ale BBC, in scoli, in 13 spitale, printre care si institutii psihiatrice, spre finalul vietii, potrivit acestui raport.