Acordul de incetare a focului pare in fine respectat in estul separatist prorus al Ucrainei dupa ce presiunea occidentala s-a accentuat asupra Rusiei, acuzata de SUA ca "minte" cu privire la rolul sau in acest conflict soldat cu 5.800 de morti in 10 luni, relateaza joi AFP, citata de Agerpres.

Pe teren, armata ucraineana a semnalat miercuri o 'scadere considerabila' a tirurilor rebelilor si si-a exprimat satisfactia ca niciun soldat nu a mai fost ucis in ultimele 24 de ore, pentru prima oara dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului in 15 februarie.

Purtatorul de cuvant militar ucrainean Andrii Lasenko a subliniat totusi ca armistitiul nu este respectat in intregime, denuntand in special trecerea 'unui mare numar de tancuri, lansatoare de rachete multiple Grad si alte echipamente' spre orasul de coasta Novoazovsk, controlat de rebeli si situat la 30 km de portul strategic Mariupol.

Secretarul de stat american John Kerry a estimat, la randul sau, ca 'nici Rusia, nici fortele pe care ea le sustine nu-si indeplinesc angajamentele' asumate in acordul de pace de la Minsk in 12 februarie.

Exista temeri in Ucraina ca Mariupol, ultimul oras mare controlat de Kiev in estul rebel, va fi urmatoarea tinta a separatistilor prorusi care au cucerit in urma cu o saptamana orasul strategic Debaltevo, in pofida acordului de incetare a focului.

La randul lor, rebelii au aratat unui grup de jurnalisti straini la Obilne, localitate situata la 20 km sud de Donetk, o coloana de 14 tunuri mobile de 122 mm si mai multe camioane deplasandu-se dinspre linia frontului spre orasul Starobechevo in sud, prezentand-o drept |retragere a armelor grele', potrivit acordului.

Misiunea OSCE aflata in Ucraina a declarat insa ca nu poate confirma nicio retragere.

Pe plan diplomatic, presiunea a crescut impotriva Rusiei, acuzata de Kiev si de tarile occidentale ca ii inarmeaza pe rebelii prorusi in estul Ucrainei si ca a desfasurat trupe regulate in zona, ceea ce Moscova dezminte.

Rusia 'se livreaza exercitiului de propaganda cel mai flagrant si cel mai important de la cel mai important al Razboiului rece' , a opinat John Kerry, afirmand ca liderii rusi 'mint' cu aplomb cu privire la 'ceea ce fac acolo' in Ucraina. El nu a exclus adoptarea unor sanctiuni suplimentare impotriva Moscovei.

Premierul britanic David Cameron a evocat ideea excluderii Rusiei din sistemul de plata interbancara Swift daca Moscova continua sa 'destrame' Ucraina, anuntand totodata trimiterea unor instructori militari pentru a consilia si a antrena trupele ucrainene.

Polonia si-a anuntat si ea intentia de a trimite in Ucraina instructori militari pentru a pregati acolo subofiteri ucraineni, potrivit generalului Boguslaw Pacek, responsabil cu instruirea in Ministerul polonez a Apararii.