Omul de afaceri Costel Comăna, unul dintre fondatorii companiei Regiotrans, a fost gasit mort in toaleta unui avion care efectua un zbor de la Bogota la San Jose, capitala Costa Ricai, a anuntat compania columbiana Avianca, citata de Xinhua. Ministerul Roman de Externe a precizat ca din primele informatii rezulta ca acesta s-a sinucis.

Regiontrans Brasov a confirmat ulterior, intr-un comunicat, moartea lui Costel Comana, "unul din fondatorii grupului", despre care afirma ca se retrasese din managementul companiilor.

"În ultima perioadă domnul Costel Comana a avut probleme medicale majore și a suferit o serie de intervenții chirurgicale. De asemenea, pe fondul problemelor medicale, domnul Costel Comana se retrăsese din managementul companiilor.

Grupul de firme Regiotrans este alături de familia domniei sale. Rugăm insistent mass-media să respecte durerea familiei și să dea dovadă de decență", se arata in comunicatul companiei.

Potrivit cotidianului local newsbv.ro care citeaza presa din America Centrala, cei care stateau pe locurile de langa el spun ca parea agitat si se dusese de mai multe ori la toaleta, in timpul zborului.

Cand au vazut ca nu a mai revenit pe scaunul sau, desi mai erau cateva minute pana la aterizare, oamenii au alertat echipajul.

Un insotitor de zbor a deschis cabina si l-a gasit fara suflare. Autoritatile din Costa Rica au deschis o ancheta.

"Avianica anunta cu regret ca un pasager roman a fost gasit mort la bordul zborului LR 697 operat astazi (miercuri) de catre filiala sa LACSA pe ruta Bogota-San Jose", a anuntat compania columbiana intr-un comunicat, citeaza Mediafax.

Zborul comercial a decolat de la Bogota la ora locala 8.01 (16.31, ora Romaniei) si a sosit la San Jose la ora locala 9.05 (18.05, ora Romaniei).

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat, pentru Agerpres, ca un roman s-a sinucis la bordul unui avion care efectua o cursa de la Bogota, Columbia, catre San Jose, Costa Rica, si a dat asigurari ca diplomatii romani din zona vor continua acordarea asistentei consulare.

MAE nu a precizat identitatea acestuia.

"In data de 25 februarie 2015, consulul onorific al Romaniei in Republica Costa Rica a informat telefonic Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico, in a carei circumscriptie se afla si Costa Rica, asupra decesului unui cetatean roman. Incidentul a fost semnalat misiunii diplomatice si de catre autoritatile locale competente care au confirmat decesul cetateanului roman", precizeaza MAE.

Conform sursei citate, din primele informatii obtinute, cetateanul roman s-ar fi sinucis prin strangulare, in grupul sanitar al avionului care calatorea de la Bogota, Columbia, si la San Jose, Costa Rica. Acesta era insotit de o femeie de cetatenie romana.

"Consulul onorific al Romaniei in Costa Rica s-a deplasat in regim de urgenta la aeroport pentru discutii cu oficiali ai Procuraturii si pentru a acorda asistenta consulara cetatenei romane care insotea persoana decedata. Cetatenei romane i-au fost luate declaratii de catre autoritatile locale competente, in prezenta consulului onorific, care i-a facilitat traducerea din romana in spaniola. Au fost intreprinse, in regim de urgenta, demersuri de informare a familiei cetateanului roman si de obtinere a deciziei acesteia privind repatrierea trupului neinsufletit", a mai precizat MAE.

Atat consulul onorific al Romaniei in Republica Costa Rica, cat si Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico mentin cazul in atentie, pastreaza permanent legatura cu autoritatile locale si vor continua acordarea asistentei consulare in limita competentelor legale, subliniaza sursa citata.

----------------------------------

Costel Comana ar fi fost implicat in dosarul Regiotrans anchetat de procurorii DNA. Procurorii au efectuat la jumatatea lunii februarie perchezitii la Ministerul Transporturilor, intr-un dosar privind suspiciuni de coruptie in domeniul transportului feroviar privat de calatori si al subventiilor.

Incepand in august 2010 pana in prezent, functionari din Ministerul Transporturilor, CN CFR SA ar fi savarsit fapte de coruptie pentru favorizarea operatorului privat Regiotrans, care numai in 2011 a primit 182 milioane lei din subventii, iar 70% din suma s-a decontat pe relatia cu firmele controlate de Iorgu Ganea si Costel Comana, au aratat sursele citate.

---------------------------------

Cine era omul de afaceri Costel Comana (Mediafax)

Omul de afaceri Costel Comana, care controla societatea Regiotrans şi era anchetat într-un dosar de corupţie, şi care s-a sinucis în toaleta unui avion spre Costa Rica, a lucrat la CFR Braşov în anii '90, perioadă în care a fost avansat şef de gară la CFR Braşov Triaj şi apoi la CFR Călători Braşov.

În anul 2000, Costel Comana a decis să-şi dea demisia de la CFR şi să-şi deschidă propria afacere, tot în domeniul feroviar, alături de Iorgu Ganea, care deţinea o sală de jocuri în Gara Braşov, acesta din urmă fiind în prezent arestat într-un dosar de coruptie.

După zece ani de când şi-a deschis firma Regiotrans, braşoveanul a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, fiind inclus în Top 500 al revistei Forbes în 2011, având o avere estimată la 30 - 32 de milioane de euro.

"În 2010, principalele sale companii, Regiotrans şi RC-CF Trans, au raportat venituri cumulate de 57,25 de milioane de euro, în creştere cu 27,2% faţă de 2009. Comana este coproprietar al companiilor Regiotrans şi RC-CF Trans, care activează pe piaţa transportului feroviar", potrivit Forbes.