Autoritățile din Muntenegru au extrădat miercuri în Statele Unite trei presupuși traficanți de arme, doi români și un italian, acuzați de justiția americană că au înființat un "grup infracțional internațional" pentru a livra arme gherilei columbiene FARC, relatează AFP, citata de Agerpres.

"Cristian Vintilă, 44 de ani, Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani și Massimo Romagnoli, 43 de ani, au fost extrădați (miercuri) din Muntenegru în Statele Unite", a informat poliția muntenegreană într-un comunicat.

Arestați în decembrie, cei trei sunt suspectați de Statele Unite că au livrat armament unei "organizații teroriste" cu scopul de a ucide cetățeni americani.

Potrivit Procuraturii americane, ei intenționau să vândă, între lunile mai și octombrie în acest an, pistoale, mitraliere și tunuri antiaeriene ce ar fi putut fi folosite de FARC contra cetățenilor și avioanelor americane.

Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), cea mai veche gherilă de pe continentul latino-american care numără, potrivit autorităților, circa 8.000 de luptători, negociază cu guvernul de la Bogota, din noiembrie 2012, în Cuba, pentru a pune capăt unui conflict soldat cu peste 220.000 de morți și dispăruți, precum și cu 5,5 milioane de refugiați.

Un nou ciclu de negocieri de pace a debutat miercuri la Havana și ar urma să fie marcat de vizita unui emisar special al Statelor Unite, un actor care, consideră universitari columbieni, a "alimentat" conflictul armat dintre Bogota și gherila FARC.