Doi uzbeci si un kazah care locuiau in New York au fost arestati dupa ce au incercat sa se alature grupului jihadist Statul Islamic din Siria, a anuntat miercuri Biroul Federal de Informatii (FBI), potrivit AFP.

Un tanar de 19 ani, originar din Kazahstan, a fost retinut miercuri dimineata in timp ce se imbarca intr-un zbor cu destinatia Turcia, pe aeroportul John F. Kennedy din new York, a declarat procurorul Brooklynului la New York, Loretta Lynch.

Cei trei barbati au fost identificati Abdurasul Hasanovich Juraboev (24 de ani, uzbec), Akhror Saidakhmetov (19 ani, kazah) si Abror Habibov (30 ani, uzbec).

Acestia sunt acuzati de complot vizand acordarea de sprijin unei organizatii teroriste internationale.

"Acuzatii au vrut sa se alature Statului Islamic (...) urcandu-se intr-un avion catre Turcia (...) si mai multe dintre acuzati planuiau sa comita acte de terorism aici, in America, de cazul in care nu puteau sa calatoreasca, inclusiv uciderea unor agenti FBI", a declarat directorul adjunct al FBI din New York, Diego Rodriguez, intr-un comunicat de presa.

Juraboev a cumparat un bilet de avion de la New York la Istanbul si ar fi urmat sa paraseasca Statele Unite luna viitoare, potrivit procurorului.

Cel de al treilea suspect, Habibov, este acuzat ca a contribuit la finantarea eforturilor lui Saidakhmetov de a se alatura organizatiei Statul Islamic.