Anul 2014 a fost "catastrofal" pentru victimele civile ale conflictelor din lume, subliniaza Amnesty International calificand drept "scandalos si ineficient" raspunsul comunitatii internationale la aceste violente, in raportul sau anual publicat miercuri, scrie AFP.

In cursul anului trecut "exceptional" de plin in conflicte (Siria, Ucraina, Gaza, Nigeria etc...),"milioane de civili au fost ucisi" si "15 milioane" de persoane au fost stramutate, reprezentand "probabil cel mai mare numar de refugiati dupa Al Doilea Razboi Mondial", a precizat Salil Shetty, secretarul general al organizatiei pentru apararea drepturilor omului, intr-o conferinta de presa la Londra.

"2014 a fost catastrofal pentru milioane de persoane aflate in mijlocul violentelor", a acuzat el. Raportul organizatiei, care trece in revista situatia drepturilor omului in 160 de tari, mentioneaza abuzuri in 35 dintre ele comise de grupari jihadiste precum Statul Islamic sau Boko Haram.

El a insistat ca "acest lucru poate si trebuie sa se schimbe", afirmand ca raspunsul comunitatii internationale la incalcarea drepturilor omului a fost "scandalos si ineficient".

Amnesty critica dur Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

"Consiliul de Securitate al ONU, un organism creat pentru a-i proteja pe civili si pentru a asigura pacea si securitatea, a esuat lamentabil", a acuzat Shetty.

"In schimb, cinci membri permanenti ai Consiliului - Marea Britanie, China, Franta, Rusia si SUA - si-au folosit dreptul de veto pentru a-si promova propriile interese politice sau geopolitice in loc sa protejeze civilii", mai arata raportul.