Premierul ungar Viktor Orban a cerut marti, in timpul unei vizite a omologului sau turc Ahmet Davutoglu la Budapesta, intensificarea eforturilor pentru asigurarea transportului gazelor naturale rusesti prin Turcia catre Europa Centrala, el afirmand totodata ca aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale este blocata practic de Romania si Croatia prin nerealizarea conductelor de interconectare, transmite agentia MTI, preluata de Agerpres.

'Trebuie sa actionam pentru a aduce gazul din Turcia via Serbia catre Europa Centrala si Ungaria', a declarat Orban la conferinta de presa comuna cu premierul Davutoglu. El a precizat ca obiectivul acestor eforturi este 'asigurarea aprovizionarii cu gaze a Ungariei dupa anii 2019-2020', amintind de abandonarea proiectului South Stream, care impune gasirea unor rute alternative de aprovizionare cu gaze rusesti - evitand teritoriul Ucrainei -, varianta sugerata de Rusia fiind un gazoduct care sa treaca prin Turcia.

Viktor Orban a adaugat ca 'Ungaria este practic blocata' de Romania si Croatia, intrucat cele doua tari nu au realizat conductele de interconectare necesare, noteaza MTI. Drept urmare, el a insistat ca tara sa nu are alta optiune in afara gazoductului ce ar aduce gazele rusesti prin Turcia.

La randul sau, premierul Davutoglu a declarat la aceeasi conferinta de presa ca Turcia este pregatita sa ofere tot sprijinul pentru asigurarea aprovizionarii cu energie a Ungariei si Europei Centrale si ca este deschisa ideii de a coopera cu tarile din aceasta regiune pentru construirea unei conducte prin care sa primeasca gazele importate din Rusia.