O curte de justitie din Cairo a achitat marti pe fostul ministru de interne al presedintelul Hosni Mubarak, de mai multe acuzatii ce l-au tinut in spatele gratiilor, deschizand calea unei posibile eliberari, scrie New York Times.

Achitarea fostului ministru, Habib el-Adly, este ultima dintr-un sir de hotarari de la ocupatia militara din 2013 pana in prezent, ce au exonerat fosti oficiali inchisi in urma revoltelor din primavara araba din Egipt. Pe de alta parte, alte decizii au trimis multi tineri lideri ai revoltelor in inchisoare.

Adly a fost una dintre figurile cunoscute si urate in guvernul Mubarak, ce a condus brutalele forte de securitate din 1997 pana in 2011, in timpul revoltelor din 2011, protestatarii cerand executia sa.

Acesta a fost achitat marti de acuzatiile privind acordarea unui contrac de 12 milioane de dolari pentru producerea de placute de inmatriculare unei companii germane, fara licitatie deschisa. O curte de apel a schimbat o decizie anterioara privind aceste acuzatii si a cerut rejudecarea cazului.

O alta curte de justitie l-a achitat pe Adly de acuzatiile conform carora ar fi ordonat uciderea unui numar de protestatari civili neinarmati in timpul revoltelor din 2011. A fost judecat alaturi de Mubarak, insa toamna trecuta acuzatiile asupra ambilor au fost respinse.

La adresa lui Adly s-ar putea aduce si alte acuzatii de coruptie, insa acesta a depasit perioada maxima de retinere fara condamnare permisa de legea egipteana, astfel aparand posibilitatea eliberarii sale.