O angajata a Bancii Mondiale, de origine franceza, a fost rapita marti din fata unui oficiu ministerial din Sana, conform oficialilor din Yemen si a presedintelui francez, Francois Hollande, care s-a adresat public printr-un comunicat, scrie New York Times.

Miscarea indrazneata purtata pe timp de zi indica limitele cu care se confrunta rebelii Houthi, ce au preluat puterea guvernamentala in ianuarie.

"Este vorba de o femeie de 30 de ani ce lucra pentru Banca Mondiala", a spus Hollande la Paris. "Cerem eliberarea ei fara intarziere. Incercam sa ii stabilim locatia si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a o elibera".

Ministrul de interne al Yemen-ului a confirmat de asemenea rapirea.

In Yemen au avut loc numeroase rapiri de-a lungul anilor, purtate in special cu scopul de a obtine rascumparari, dar si ca feude tribale. Recent, odata cu extinderea influentei Al-Qaeda in peninsula araba si cu pierderea puterii guvernului in fata rebelilor, au avut loc de asemenea si rapiri cu scop politic.

"Identitatea rapitorilor nu este cunoscuta inca, dar in general, rapirea strainilor este o practica a Al-Qaeda" a declarat colonelul Mohammad Hizam, director adjunct al departamentului de relatii cu publicul in cadrul Ministerului de Interne.

Acesta a mai declarat ca rapitorii, aflati in doua masini, au tamponat vehiculul in care se afla victima. Masina acesteia a fost gasita mai tarziu abandonata intr-o alta parte a Sanei. Este foarte probabil ca femeia sa fi fost deja scoasa din oras si, daca este implicata filiala Al-Qaeda din Yemen, aceasta sa fie tinuta captiva in provinciile sudice sau estice, unde organizatia este puternic infiltrata si unde prezenta autoritatilor guvernamentale aproape ca nu exista.

Datorita cresterii turbulentelor sociale si politice si datorita nesigurantei din ultimele luni, Statele Unite, Marea Britanie si Franta si-au inchis ambasadele din Sana in februarie, anul acesta.