Premierul britanic David Cameron a declarat, marti, ca Marea Britanie va trimite in urmatoarea luna personal militar in Ucraina, pentru a ajuta la instruirea armatei ucrainene, avertizand ca Moscova va actiona pentru destabilizarea si altor tari daca nu este contracarata, relateaza Reuters.

David CameronFoto: Agerpres

"Pe parcursul lunii urmatoare, vom trimite personal militar britanic pentru a oferi consiliere si o gama de antrenamente, de la tactica militara pana la logistica, asistenta medicala", a declarat Cameron unei comisii legislative in Parlament.

"Vom dezvolta de asemenea un program de instruire a infanteriei cu Ucraina, pentru a spori rezistenta trupelor sale", a adaugat el, subliniind ca personalul militar britanic se va afla departe de orice linie a frontului si nu va fi implicat in operatiuni de lupta.

Cameron a facut acest anunt dupa ce separatistii pro-rusi din estul Ucrainei au adus reporteri pentru a fi martori la retragerea armamentului greu de pe linia frontului, conform celor convenite in acordul de incetare a focului. Ucraina sustine insa ca rebelii folosesc paravanul armistitiului pentru a se reinarma pentru o noua ofensiva.

Premierul britanic a spus ca nu a exclus ideea inarmarii Ucrainei la un moment dat in viitor, dar ca furnizarea de asistenta non-letala este abordarea actuala a Marii Britanii.

David Cameron: Occidentul trebuie sa impiedice Rusia sa destabilizeze Republica Moldova

NATO si UE trebuie sa mentina sanctiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel exista riscul destabilizarii Republicii Moldova si tarilor baltice, a afirmat premierul britanic David Cameron, avertizand ca orice atac contra unui stat NATO va atrage o riposta dura, citeaza Mediafax.

Sanctiunile economice impuse Rusiei trebuie extinse si inasprite daca presedintele rus Vladimir Putin nu va retrage trupele din Ucraina, a declarat David Cameron in fata membrilor Comisiei parlamentare britanice pentru Relatia cu Guvernul.

"Ar fi un miracol daca Rusia va retrage fortele si va respecta armistitiul din Ucraina", a adaugat Cameron.

Occidentul trebuie sa mentina sanctiunile impuse Rusiei, pentru a contracara actiunile acestei tari. "Altfel, ar putea fi vizata Republica Moldova si tarile baltice", a subliniat Cameron, potrivit ziarului The Guardian.

"Cred ca presedintele Vladimir Putin stie foarte bine ca noi vom respecta angajamentele asumate prin Articolul 5 al Cartei NATO, care stipuleaza ca un atac impotriva unui stat membru al Aliantei este un atac asupra tuturor membrilor. Putin stie ca, daca va ataca un stat NATO, va atrage o riposta din partea NATO", a insistat Cameron.