Militanti ai gruparii teroriste Statul Islamic au luat cu asalt mai multe sate siriene din apropierea orasului Tal Tamr si au rapit in dimineata zilei de marti cel putin 90 de civili crestini, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, citat de BBC.

Au avut loc mai multe atacuri aeriene violente intre kurzii sirieni si militantii islamici, in Hassakeh, o provincie strategica, care se afla la granita cu Turcia si Iraq.

Potrivit BBC, cativa sirieni au reusit sa scape si s-au indreptat catre orasul Hassakeh, aflat sub controlul kurzilor.

Jurnalistul Nuri Kino a declarat pentru Associated Press ca in jur de 3000 de oameni s-au refugiat in Hassakeh si Qamishli si asteapta vesti despre captivi.

"Liniile fixe de telefonie au fost taiate, mobilele lor sunt inchise. Sunt oare sacrificati? Mai sunt in viata?", se intreaba o siriana din Tal Shamran, citata de BBC.

Luni, Observatorul Sirian si oficiali kurzi au afirmat ca militantii islamici au fost fortati sa se retraga la 5 km de orasul Tal Hamis, spre est.

Crestinii reprezentau 10% din cei 22 de milioane de locuitori ai Siriei inainte de revolta populara impotriva presedintelui Bashar al-Assad, care a inceput acum patru ani.

In jur de 40.000 de locuitori ai Siriei sunt crestini nestorieni si vorbesc siriaca, o siriana veche. Acestia sunt concentrati mai ales in provincia Hassakeh, dar si in comunitatile Aleppo, Homs si Damascus.

La jumatatea lunii februarie, Statului Islamic (SI) a revendicat decapitarea, in Libia, a 21 de crestini copti din Egipt.

Potrivit unei inregistrari video publicat pe internet, barbati imbracati in combinezoane portocalii, similare cu cele ale ostaticilor executati luna trecuta in Siria, sunt aliniati pe o plaja, cu mainile legate la spate, si sunt decapitati de jihadisti inarmati cu cutite.

In ianuarie, aripa libiana a SI anuntase ca a rapit 21 de egipteni crestini. Cairo confirmase atunci rapirea a 20 de cetateni, in Libia.