Separatistii prorusi au inceput sa retraga armele din frontul estic al Ucrainei in aceasta dimineata, potrivit unor surse citate de Reuters. Cu toate acestea, Kievul sustine ca este atacat in continuare.

Zilele trecute au avut loc mai multe schimburi de foc in Ucraina, dupa ce rebelii rusi au ignorat acordul de incetare a focului care trebuia sa intre in vigoare din 15 februarie.

Tarile occidentale vor respecta armistitiul de incetare a luptelor violente, dar avertizeaza ca vor aplica sanctiuni economice impotriva Moscovei, daca rebelii continua sa invadeze teritoriul, pe care il numesc "Noua Rusie".

"In aceasta dimineata, planul de retragere a echipamentului greu a inceput. Il vom indeparta la 50 km de linia de frontiera. Dar nu putem spune exact unde o vom amplasa", a declarat pentru Reuters comandantul prorus Eduard Basurin.

Potrivit acestuia, focurile de artilerie din sud-estul Ucrainei au fost provocate de guvernul ucrainean, insa apreciaza ca nu au fost grave.

Pe de alta parte, Kievul se teme ca portul Mariupol, cu o populatie de 500.000 de ucraineni, va fi urmatoarea tinta separatista, dupa ce rusii au inceput sa atace Shyrokyne si Debaltseve, orase din apropiere.

"Au fost bombardamente intense in aceasta dimineata. Situatia este tensionata, dar sub control", a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene din Mariupol, citat de Reuters.

Primul pas in respectarea acordului semnat a fost eliberarea prizonierilor. Duminica, Ucraina si rebelii prorusi au acceptat sa retraga armele, dar Kievul nu vrea sa opreasca focurile pana cand rusii nu se retrag.