​In capitala Germaniei se inregistreaza,in prezent, sute de cazuri de imbolnavire cu pojar. Un bebelus de 18 luni a murit din cauza complicatiilor. Vina pentru izbucnirea epidemiei este atribuita de medici parintilor care fie nu vor sa isi vaccineze copiii, fie uita sa respecte programul de vaccinare. Expertii vorbesc despre o situatie „insuportabila” si „vatamare corporala”.

Vaccinuri Foto ReutersFoto: Reuters

Informatia pe scurt dintr-un articolSueddeutsche Zeitung:

  • Un bebelus din Berlin a murit dupa ce s-a imbolnavit de pojar. Un tanar din capitala germana sufera in prezent de pe urma complicatiilor bolii.
  • In Berlin exista in prezent 574 de cazuri de pojar - mai multe decat in intregul an 2014, in toata Germania.
  • In unele cazuri, complicatiile pojarului pot duce la pneumonie sau encefalita. Complicatia mortala denumita SSPE loveste, cu precadere, copiii mici.
  • Motivul pentru care Berlinul se confrunta cu aceasta epidemie este scepticismul fata de vaccinarea copiilor. Unii parinti se tem de efectele secundare, altii cred ca boala este importanta pentru dezvoltarea sistemului imunitar.
  • Medicii considera aceste practici un pericol si recomanda vaccinarea copiilor. Expunerea constienta a copiilor nevaccinati la pojar este pusa pe picior de egalitate cu vatamarea corporala.

Termenul „bolile copilariei” suna lipsit de primejdie, ba chiar prietenos, poate. Dar bolile denumite astfel se raspandesc cu atata usurinta, incat ii afecteaza chiar si pe cei mici. Deseori, acestea provoaca complicatii, uneori mortale, asa cum aratacazul trist al bebelusului de 18 lunidin Berlin.

Cum s-a infectat copilul nu se stie, deocamdata. Investigatiile sunt in desfasurare. Ce se stie cu siguranta este ca micutul nu era vaccinat impotriva pojarului. Parintii acestuia nu refuzau din principiu vaccinarea, fapt demonstrat de alte vaccinuri pe care le facusera conform recomandarii medicilor. Pe cel impotriva pojarului uitasera sa i-l administreze copilului. Informatia a fost confirmata de senatorul landului Berlin responsabil cu probleme de sanatate, Mario Czaja.

Din luna octombrie a anului trecut, orasul Berlin este afectat de o epidemie grava de pojar. Aproape 600 de cazuri au fost inregistrate pana in prezent, mai multe decat in toata Germania, in tot anul trecut. Pentru Johannes Huebner, seful sectiei de infectiologie pediatrica de la spitalul de pediatrie din Muenchen, nu e o surpriza ca au aparut deja complicatiile mortale in randul pacientilor avand in vedere cat de multi sunt.

Complicatiile pojarului pot fi mortale

La unul din 1000 de cazuri de pojar apar complicatii care pot duce la pneumonie sau encefalita. In cazul inflamarii creierului, complicatiile pot duce la moartea copilului. Philipp Henneke, seful sectiei de infectiologie pediatrica de la spitalul universitar Freiburg, explica faptul ca „in acel moment nu mai avem nicio influenta asupra evolutiei bolii”.

In cazul in care copilul supravietuieste, urmarile se fac simtite toata viata. O treime din copii are greutati la invatare sau sufera de handicap permanent fizic sau mintal. „Pojarul mai este si o boala inselatoare, pentru ca pacientii sunt infectiosi inainte sa manifeste simptome”, mai spune Hanneke.

Un copil din alt cartier berlinez sufera in prezent de complicatii dupa pojar. Scoala la care merge este inchisa, colegii sai trebuie sa prezinte autoritatilor carnete de vaccinare. Profesorii nevaccinati au fost obligati sa stea acasa in tot Berlinul pentru ca ar putea raspandi boala inainte sa o depisteze.

Vaccinul impotriva pojarului protejeaza toata viata

Daca parintii bebelusului din Berlin s-ar fi tinut de programul de vaccinare, e posibil ca micutul sa nu fi facut niciodata boala. Comisia permanenta germana de vaccinare recomanda vaccinul impotriva pojarului inca din primul an de viata. Protectia oferita dureaza toata viata. 3% dintre copii nu raspund, in medie, la vaccin, asa ca el se repeta in al doilea an de viata.

In ultimii ani, o complicatie mortala a pojarului, denumita SSPE, a atras atentia specialistilor. In acest caz, pojarul duce la encefalita si este mortala in cazul copiilor mici. SSPE poate aparea insa si dupa ce pojarul s-a vindecat, chiar la ani buni dupa aceea. Incidenta este de un caz la 3.300 de copii care au avut pojar.

Scepticismul fata de vaccin este motivul izbucnirii epidemiei

Presedintele Asociatiei germane a Pediatrilor, Wolfram Hartmann, crede ca toate aceste tragedii s-ar putea preveni extraordinar de simplu. De ani buni, Hartmann acuza lipsa de vointa politica pentru a impune o obligatie de vaccinare a copiilor. In fond, parintii sunt obligati de lege sa foloseasca scaune speciale pentru copii in masina si sa le puna centura de siguranta.

„Parintii din Germania inca mai au dreptul sa le refuze copiilor protectia oferita de vaccin, ceea ce este o situatie insuportabila”, spune Hartmann. Parintii care nu isi vaccineaza copiii nu ii pun in pericol numai pe ei, ci si pe aceia care, din motive medicale, nu se pot vaccina.

Philipp Hanneke nu crede in ideea de obligatie a vaccinarii, ci mai degraba in introducerea unui „drept fundamental la vaccinare”, care sa nu poata fi incalcat. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, asta trebuia sa se intample in Germania demult. Deadline pentru introducerea dreptului fundamental fusese anul 2010 in cazul pojarului. Apoi, termenul a fost amanat pentru 2015. Izbucnirea epidemiei din Berlin arata ca, probabil, si acest termen va fi ratat.

Motivul este reticenta fata de ideea de vaccinare. Unii oameni se tem de vaccin mai mult decat de bolile de care acesta i-ar proteja. Iar faptul ca unii parinti organizeaza chiar „petreceri de pojar” pentru a ii expune pe copii la virus si a le provoca imbolnavirea este pentru Hanneke pe aceeasi treapta cu „vatamarea corporala”.

Multi adulti pastreaza o amintire romantata a bolii

Grijile legate de efectele adverse ale vaccinarii sunt nemotivate in opinia medicilor. Cel mai des apare o reactie locala in jurul intepaturii. Unul din fiecare 100 de copii vaccinati impotriva pojarului se imbolnaveste de o forma mult mai usoara si necontragioasa a bolii. Toate acestea nu se compara cu pericolul la care este expus un copil in cazul imbolnavirii reale cu pojar.

Unii parinti isi fac griji ca sistemul imunitar al copilului nu se dezvolta adecvat fara imbolnavirea cu pojar. Practic se tem ca vaccinarea le va rapi copiilor o metoda de dezvoltare. Hanneke afirma ca grija e nemotivata pentru ca sistemul imunitar are si asa destule de facut chiar si cu vaccin si cu alti germeni. Prin vaccinare, afirma doctorul, sistemul imunitar este „scolit” la fel de bine precum in cazul in care ar trece printr-o boala grea.

In plus, multi adulti pastreaza in memorie o varianta romantata a bolii. Ei isi amintesc cum familia se ocupa cu multa dragoste de un copil bolnav. Cineva care a murit in urma imbolnavirii cu pojar sau are urmari grave ale bolii nu mai are ce povesti. In concluzie, afirma Philipp Hanneke, „vaccinul este unul din progresele de baza ale medicinei. Ar trebui sa fie la fel de la sine inteles precum dezinfectarea unei rani sau instrumentarul sterilizat la o operatie”.