Statele Unite incearca sa creeze "anarhie" in Orientul Mijlociu, alimentand extremismul pentru a exercita dominatie asupra intregii lumi, a acuzat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, in Consiliul de Securitate ONU, primid o replica similara din partea ambasadorului american, Samatha Power. Serghei Lavrov a mentionat raidurile aeriene efectuate in Siria de o coalitie internationala coordinata de SUA, interventia americana in Irak (lansata in 2003) si operatiunule aeriene in Libia (in 2011), acuzand Washingtonul ca incalca "principii fundamentale" ale Cartei ONU, potrivit Mediafax.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

"Toate aceste actiuni sunt incercari de dominare a lumii, reactionand peste tot si utilizand forta militara in mod unilateral pentru a atinge interesele proprii", a afirmat Lavrov, potrivit Russia Today, in cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema pacii si securitatii.

"Toate aceste actiuni au adus anarhia si instabilitatea in Orientul Mijlociu si in nordul Africii, creand terenul propice pentru amplificarea extremismului", a adaugat seful diplomatiei ruse.

In replica, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a criticat Rusia pentru blocarea actiunilor Consiliului de Securitate ONU impotriva regimului din Siria si pentru antrenarea rebelilor separatisti din estul Ucrainei, potrivit ABCNews.

Controversatul istoric american Webster Tarpley a afirmat sambata ca Statele Unite au creat grupul terorist Stat Islamic in Irak si Siria, folosind combatantii sunniti ca "armata secreta americana" pentru destabilizarea regiunii Orientul Mijlociu. "Grupul terorist Stat Islamic este o armata secreta a Statelor Unite, iar liderul organizatiei, Abu Bakr al-Baghdadi, este un prieten apropiat al senatorului republican american John McCain", a spus Webster Tarpley, potrivit agentiei iraniene IRNA.

O coalitie internationala formata din zeci de tari si coordonata de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene impotriva pozitiilor din Irak si Siria ale organizatiei teroriste Stat Islamic.