Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat luni Statele Unite ca arunca Orientul Mijlociu in haos si ca alimenteaza avansul extremistilor doar pentru a-si satisface dorinta de a conduce lumea, scrie AFP.

Serghei Lavrov, care nu a numit explicit Statele Unite, s-a multumit sa faca referiri deschise la adresa politicii externe americane, in cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU dedicat pacii si securitatii in lume.

Ministrul rus a citat campania de lovituri aeriene internationale asupra Siriei, condusa de SUA, invazia americana din Irak, in 2003, sau interventia militara din 2011 din Libia, ca fiind tot atatea exemple de "incalcari ale principiilor fundamentale ale ONU".

"Toate acestea sunt rezultatul tentativelor de a conduce mersul lumii, pentru a reactiona peste tot si pentru a-si folosi forta militara de o maniera unilaterala, cu scopul de a-si servi propriile interese", a spus Lavrov, in fata celor 15 membri ai Consiliului.

"Toate astea au aruncat Orientul Mijlociu si Africa de Nord in instabilitate si haos si, intr-o mai mare masura, a creat terenul propice pentru dezvoltarea extremistilor", a adaugat el.