Rusia a oferit Iranului cel mai nou sistem al sau antibalistic - de tip Antei-25000 - in locul "mai putin puternicului" sistem antiracheta de tip S-300, a anuntat luni directorul conglomeratului rus de stat Rostec, precizand ca Teheranul analizeaza oferta, relateaza agentia Tass citata de Mediafax.

Conflictele din Orientul Mijlociu au contribuit la o adevarata "explozie" a vanzarilor de armament rusesc in regiune, a declarat Serghei Semezov la o expozitie internationala de armament, gazduita la Abu Dhabi, in Emiratele Arabe Unite (EAU).

"Nu o ascund, iar toata lumea intelege acest lucru, si anume ca cu cat sunt mai multe conflicte acolo, cu atat ei cumpara mai multe arme de la noi", a declarat directorul Rostec.

"Volumele continua sa creasca in pofida sanctiunilor", a subliniat oficialul, precizand ca principalele piete sunt America Latina si Orientul Mijlociu.

"In ceea ce priveste Iranul, le-am oferit (sisteme de tip) Antei-2500 in locul (sistemelor de tip) S-300. Se gandesc. Nu au luat inca o decizie", a mai declarat Semezov.

Sistemul antiracheta de tip S-300 (SA-10 Grumble, potrivit clasificarii NATO) este un sistem de rachete cu raza lunga de actiune de tip sol-aer, produs de NPO Almaz, dezvoltat initial de sovietici, pentru apararea fortelor aeriene de atacuri aeriene si rachete de croaziera, mostenit de rusi.

Sistemul S-300VM - "Antei-2500" - (SA-23 Gladiator\Giant, potrivit clasificarii NATO) este un sistem rusesc antibalistic conceput sa contracareze rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune, rachete de croaziera, avioane, platforme pentru contramasuri electronice ECM si munitii cu ghidaj de precizie.