Sistemul politic din Republica Moldova, unde a fost investit un Guvern proeuropean minoritar cu sustinerea comunstilor, pare tot mai disfunctional, iar marele casigator in aceasta situatie ar putea fi Rusia, comenteaza RFE/RL, potrivit Mediafax.

La peste doua luni de la alegerile legislative din Republica Moldova, in urma carora partidele proeuropene au obtinut o victorie stransa, tara are un nou Guvern minoritar care, desi pare angajat in respectarea politicilor proeuropene depinde de sustinerea Partidului Comunistilor si poate cadea oricand, ceea ce ar duce la alegeri parlamentare anticipate si la o erodare a entuziasmului populatiei pentru democratie. Iar acest lucru ar reprezenta o veste buna pentru Moscova, care a incercat in mod activ sa abata Chisinaul de la agenda sa de integrare europeana pentru a-l atrage catre Uniunea Economica Eurasiatica.

"Ceea ce am vazut in ultimii ani este un proces similar cu ce s-a intamplat in Rusia in timpul (presedintelui Boris Eltin", a declarat Vladimir Socor de la Fundatia Jamestown. "Faptul ca acest sistem a fost prezentat publicului ca democratie a discreditat insusi conceptul de democratie in ochii multor alegatori rusi", a afirmat el.

Jurnalista Natalia Morari a adoptat o viziune similara intr-un material postat recent pe blogul ei. "Tara noastra se dezintegreaza", a scris ea la 17 februarie. "Din ce in ce mai multe persoane realizeaza acest lucru si se fac putine tentative de a impiedica acest lucru", a adaugat ea.

La 18 februarie, Chiril Gaburici, un om de afaceri in varsta de 38 de ani fara experienta politica, a fost investit la conducerea unui Guvern minoritar. Deputatii Partidului Liberal-Democrat si cei ai Partidului Democrat au avut nevoe de sprijinul colegilor lor comunisti pentru a obtine investirea Guvernului in Parlament.

Esecul partidelor liberale din Republica Moldova - care au controlat guvernarea din 2009 - de a forma un front unit in sprijinul agendei lor europene continua sa reprezinte o deschidere pentru partidele proruse.

Analistul Socor considera ca, in actuala situatie, R.Moldova se confrunta cu "doua pericole mari". Primul, "o revenire si mai dramatica a Partidului Socialist in alegerile locale, care ar putea avea loc in iulie, desi exista o propunere ca ele sa fie amanate pana in septembrie", a declarat el. "Ma tem, de asemenea, de o revenire la alegerile locale a (partidului Patria, condus de omul de afaceri) Renato Usatii. Aceasta parte este un proiect strain, un proiect rusesc impotriva intereselor nationale si a securitatii R.Moldova", adauga el.

"Cel de-al doilea mare pericol: alegerile parlamentare anticipate", adauga Socor.

Analistul politic de la Berlin Anneli Ute Gabanyi sustine ca dupa doua luni de negocieri acerbe pentru formarea unui nou Guvern, "imaginea politicienilor din R.Moldova este destul de deplorabila".

Chiar daca Guvernul minoritar este capabil sa supravietuiasca in acest an si sa treaca prin alegerile locale, Parlamentul va trebui sa aleaga un nou presedinte in 2016, ceea ce necesita 61 de voturi din totalul de 101, iar Legislativul profund divizat al tarii reprezinta o problema perena. Esecul alegerii presedintelui ar conduce la alegeri parlamentare anticipate.

Socor sustine ca problemele R.Moldova nu sunt numai electoratul divizat, ci si "un sistem institutional esuat". Tara a organizat patru alegeri parlamentare - inclusiv doua anticipate - din aprilie 2009. "Sistemul in sine nu functioneaza", afirma el. "Iar incercarea de a descrie acest sistem ca fiind democratic si proeuropean discrediteaza termenii de ᅡdemocraticᅡ si ᅡeuropeanᅡ in ochii multor moldoveni", explica el.