Armata turca a efectuat duminica dimineata o operatiune pe teritoriul Siriei, evacuand zeci de militari turci care pazeau mormantul lui Suleiman Sah, bunicul lui Osman I Gazi, intemeietorul dinastiei otomane, un militar turc pierzandu-si viata, potrivit ziarului Hurriyet, citat de Mediafax.

Armata turca, in coordonare cu ofiteri ai serviciilor de spionaj, a traversat frontiera siriana pentru a ajunge la Mausoleul lui Suleiman Sah, situat in nordul Siriei, scrie Hurriyet.

Mausoleul, aflat la 37 de kilometri de frontiera, este considerat teritoriu turc, conform Tratatului de la Ankara (1921), fiind practic o enclava turca pe teritoriul sirian. Zona, pazita de 40 de militari turci, era asediata de combatanti ai organizatiei teroriste Stat Islamic in Irak si Siria.

La operatiune au participat avioane de recunoastere si de vanatoare, elicoptere militare, 39 de tancuri si 57 de transportoare de trupe.

Cei 40 de militari turci care pazeau Mausoleul au fost evacuati in siguranta, iar locasul a fost distrus, pentru a nu fi ocupat de teroristi.

Un militar turc a murit intr-un accident petrecut in cursul operatiunii, a declarat premierul Ahmet Davutoglu.

Armata turca nu a intampinat rezistenta militara si a parasit teritoriul sirian dupa cateva ore.

Mausoleul lui Suleiman Sah - bunicul lui Osman I Gazi, fondatorul dinastiei otomane - se afla in regiunea siriana Alep. Suleiman Sah a murit inecandu-se in Fluviul Eufrat, in anul 1236.