Washingtonul ia in considerare in mod serios o retragere mai lenta a trupelor americane desfasurate in Afganistan fata de calendarul initial, pentru a nu pune in pericol progresele inregistrate deja in teren, a declarat sambata ministrul american al apararii Ashton Carter, aflat in vizita la Kabul, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Potrivit planului actual, SUA isi vor injumatati efectivele militare din Afganistan, pana la 5.000 de soldati in acest an, astfel incat in 2016 sa se ajunga la o prezenta "normala" , doar la nivel de ambasada a SUA la Kabul.

Acest plan se poate acum modifica, a spus Carter, aflat la prima sa vizita externa dupa preluarea mandatului de sef al Pentagonului, pe 17 februarie.

"Prioritatea noastra acum este sa ne asiguram ca acest progres este stabil. Iata de ce presedintele (Barack) Obama ia in considerare o serie de optiuni pentru a ne consolida sprijinul pentru strategia de securitate a presedintelui Ghani, inclusiv prin posibile schimbari in calendarul retragerii trupelor Statelor Unite", a afirmat Ashton Carter, in conferinta de presa comuna cu seful statului afgan Ashraf Ghani.

La randul sau, Ghani a mentionat ca se asteapta sa discute cu Barack Obama problema marimii contingentului american de pe teritoriul afgan "in contextul parteneriatului extins" dintre SUA si Afganistan.