Fosti oficiali englezi ai apararii nu cred ca aviatia Marii Britanii ar rezista in cazul unui atac din partea Rusiei, scrie The Independent. Ingrijorarile vin dupa ce doua avioane de vanatoare britanice RAF au decolat miercuri pentru a escorta un bombardier rusesc care zbura in apropierea peninsulei britanice Cornwall.

Un bombardier Tupolev Tu-95, fotografiat dintr-un avion de vanatoare TyphoonFoto: Royal Air Force

"Suntem, mai mult sau mai putin, la mila lor. Avem doar doua baze in care detinem avioane Typhoon. Una este in Scotia, alta in Linconlnshire", a declarat pentru The Times Michael Graydon, un fost sef din aviatia britanica. Astfel, pilotii din Linconlnshire au avut de parcurs o distanta foarte mare pana sa ajunga la bombardierul rusesc.

Andrew Lambert, un fost director al aviatiei armate RAF, a declarat pentru Daily Mail ca fortele aeriene britanice ar fi coplesite in cazul unor atacuri rusesti in serie, in ciuda tehnologiei avansate pe care o detin.

Bombardierul rusesc a vrut sa testeze capacitatea de aparare a Marii Britanii si oficialii militari ai Rusiei, a explicat Michael Graydon, citat de Independent. Si premierul David Cameron a minimizat incidentul.

Conform unui studiu realizat de Institutul International pentru Studii Strategice, Marea Britanie cheltuie 2,4% din PIB pentru armamentul militar, in timp de Rusia investeste 3,1%, iar China 1,2%. Statele Unite investesc cel mai mult in armamentul pentru aparare, mai exact 3,7% din PIB.