UE si Marea Britanie au dat dovada de "somnambulism" in criza ucraineana, au esuat in gestionare situatiei si nu au inteles "natura exceptionala" a evenimentelor pentru ca nu au capacitatea analitica de a citi schimbarile majore de politica ale Rusiei, se arata intr-un raport al unei comisii parlamentare britanice.

Trupele rusesti participa la luptele din Ucraina, sub privirile neputincioase ale OccidentuluiFoto: Captura YouTube

Raportul realizat de sub-comisia pentru Afaceri Externe din Camera Lorzilor invinovateste si UE, dar si Marea Britanie pentru inrautatirea situatiei din Ucraina, aratind ca Londra si Bruxelles-ul au fost luate prin surprindere de actiunile Rusiei. "Pierderea capacitatii analitice a slabit puterea Statelor Membre UE de a citi schimbarile politice majore din Rusia si de a da un raspuns hotarit Rusiei", se arata in raport.

Parlamentarii au mai scris ca si Marea Britanie a ratat misiunea asumata de protejare a Ucrainei, dat fiind ca Londra a semnat in 1994 Memorandumul de la Budapesta prin care Ucraina isi preda arsenalul nuclear, in schimbul garantarii integritatii teritoriale.

Raportul a fost facut public pe fondul continuarii luptelor din estul Ucrainei, in ciuda acordului de incetare a focului semnat la Minsk.

Parlamentarii britanici au criticat dur si Moscova, despre care scriu ca se indeparteaza de Europa.