Guvernul de la Atena a prezentat oficial o cerere de prelungire de sase luni a acordului sau de imprumut cu Zona Euro, a declarat joi pentru Reuters un oficial din cadrul cabinetului elen. Informatia a fost confirmata de seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. Grecia a promis sa isi onoreze toate datoriile si sa nu ia masuri unilaterale care ar putea submina tinete fiscale convenite, reiese dintr-un documenta vazut de Reuters.

Ora 14:30 Ministerul de Finante german: Atena nu propune "solutii substantiale"

Ministerul de Finante german a estimat joi ca solicitarea facuta de Grecia pentru o extensie de 6 luni a acordului de ajutor financiar nu reprezinta "o solutie substantiala" si nu "raspunde criteriilor" fixate de Zona Euro, transmite AFP.

"Scrisoarea care vine din Atena nu este o propunere substantiale de solutii" a comentata purtatorul de cuvant al ministerului, Martin Jager, intr-un comunicat de presa.

"Scrisoarea nu indeplineste criteriile definite luni de Eurogrup", mai arata ministerul german.

Ora 14:21 Bruxelles: Solicitarea Greciei "deschide calea catre un compromis rezonabil"

Scrisoarea transmisa de guvernul grec prin care cere Zonei Euro o extensie a acordului de asistenta financiara este un semnal "pozitiv" si "deschide calea catre un compromis", estimeaza presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

"Dl Juncker a avut numeroase contacte noaptea aceasta si a vazut semnale pozitive dimineata aceasta in scrisoarea care deschide calea catre un compromis rezonabil in interesul stabilitatii", a aratat intr-un comunicat de presa Margaritis Schinas, purtatoare de cuvant a Comisiei, citandu-l pe Juncker.

-----------------------

Mai exact, Grecia a solicitat joi o prelungire a asa-numitul "Master Financial Assistance Facility Agreement" incheiat cu Zona Euro, dar prelungirea nu se refera si la conditionalitatile acceptate pina acum de Grecia (reforme), ci doar la imprumutul de care guvernul grec are nevoie pentru a nu intra in incapacitate de plati.

Cu toate acestea, in urma unei astfel de prelungiri, termenii prin care Grecia ar primi ajutor financiar prin cadrul acestui acord ar fi diferite de cele stipulate de aprogramul curent de asistenta financiara.

Solicitarea oficiala a Atenei va fi discutata vineri, la Bruxelles, de ministrii de Finante din Zona Euro.

"Autoritatile elene onoreaza obligatiile financiare ale Greciei fata de toti creditorii sai; totodata, ne exprimam intentia de a coopera cu partenerii nostri pentru a evita impedimente tehnice in contextul acordului Master Facility Agreement pe care il recunoastem ca obligatoriu vizavi de continutul ei financiar si procedural", se arata in document.

Documentul mai arata ca scopul extensiei de 6 luni este, printre altele, "de a sigura, in stranssa colaborare cu partenerii nostri europeni si internationali (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - n.red.), ca orice noua masura va fi finantata integral, abtinandu-se totodata de la actiuni care ar submina tintele fiscale, recuperarea economica si stabilitatea financiara".