După înfrângerea de la Debaltseve, Ucraina cere o misiune de pacificare a UE cu mandat ONU. Forțele ar urma să monitorizeze respectarea armistițiului și să controleze frontiera cu Rusia. Președintele Poroshenko vorbește despre o misiune de poliție, ambasadorul ucrainean la UE despre o misiune militară și despre nevoia Ucrainei de armament defensiv.

Petro PoroshenkoFoto: Captura YouTube

Președintele Petro Poroshenko a propus alcătuirea unei misiuni internaționale pentru zona de conflict, mai precis ar fi vorba despre o forță de poliție europeană, relateazăFAZ. Aceasta ar putea fi formată în urma acordării unui mandat de către ONU. Ambasadorul ucrainean la UE merge însă mai departe și vorbește despre posibilitatea trimiterii unei misiuni militare în zona estică a Ucrainei, care, pe lângă atribuții de monitorizare a păcii, ar putea supraveghea și desfășurarea alegerilor locale, prevăzute în acordul de la Minsk.

Ambasadorul a dat exemplul misiunilor de stabilitate ale UE din Balcani, unde trupele europene au avut succes. În plus, UE are deja o misiune civilă în Ucraina, care consiliază reformarea aparatului de securitate. O cooperare a misiunii civile cu una militară și cu OSCE ar putea reprezenta o speranță de monitorizare a situației din estul separatist.

Arme defensive

Ambasadorul ucrainean la UE cere deschis statelor comunitare să livreze arme pentru militarii guvernamentali. În opinia sa, acordul de la Minsk nu a eliminat nevoia Ucrainei de arme defensive letale și nonletale. Ucraina are nevoie de aceste arme pentru a se putea apăra mai bine, a spus diplomatul la Bruxelles. În plus, armamentul defensiv ar fi și un bun mijloc de intimidare. Concret, Kievul așteaptă următoarele echipamente: rachete antitanc, radar pentru artilerie, veste antiglont, mașini de teren și tehnică de luptă pe timp de noapte, afirmăDie Welt.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a reacționat imediat și a avertizat Vestul în legătură cu posibile livrări de arme. Situația de la Debaltseve nu ar trebui folosită pe post de pretext pentru a lăsa procesul de pace să eșueze, a spus Lavrov.

O reacție a venit și de la guvernul polonez, care, deocamdată, exclude posibilitatea livrării de arme în Ucraina. Ministrul apărării a subliniat că țara este de părere că acest scenariu nu trebuie ignorat, eventual, pe viitor, dar că acum toate eforturile trebuie să se concentreze pe acordul de la Minsk.